2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

Európa-bajnok bronzérmes a gyergyóalfalvi lány

Az Európai Sakk Unió május 30. és június 9. között szervezte az Iskolások Európai Sakkbajnokságát a Konstanca megyei Mamaián. A tornán villámsakk-kategóriában a gyergyóalfalvi Kiss Abigél harmadik helyezést ért el.

Kiss Abigél a dobogón. Rangos versenyen szerepelt kitűnően

A gyergyóalfalvi Kiss lányok életében a sakkozás egészen pici koruktól meghatározó élmény. A kilencéves Abigél és a tízéves Hanna nemzetközi tornákon, országos és megyei versenyeken mérettetnek meg, dobogós helyezésekkel érkezve haza majd minden versenyről. Idén másodszor vettek részt európai bajnokságon, ahol harmadik, illetve ötödik helyezést értek el villámsakk-kategóriában.
– Mindig az volt az alapvető cél, hogy a sakk által gondolkodni tanuljanak a lányok, fejlődjön a kombinációs készségük és összhangba tudják hozni a tanulással. Amikor elkezdtem foglalkozni velük, nem gondoltam, hogy európai versenyekig jutunk, és most nagyon büszke vagyok rájuk – mondta Kiss Arnold, aki nemcsak szülőként, de sakkedzőként is egyengeti a lányok útját.
A bajnokságon húsz ország 360 versenyzője vett részt, a versenyt megelőző felkészülés napi három óra gyakorlásból állt.
A klasszikus versennyel ellentétben a villám-sakkban gyors gondolkodásra van szükség, nagyon fontos a rutin és a helyzetfelismerés, a játékosnak sok játszma emlékképét kell raktároznia, és a legmegfelelőbbet kell alkalmazza.
Abigél versenye nehezen indult, az első két meccset elveszítette, de a többi öt mérkőzést megnyerte, így meg tudta ismételni a tavalyi harmadik helyezést, a klasszikus versenyben pedig középmezőnyben végzett – tudtuk meg Kiss Arnold sakk-trénertől.
Kiss Abigél az U9-es korosztályban képviselte Romániát, ugyanakkor a Marosvásárhelyi Iskolás Sportklub leigazolt játékosaként volt jelen a versenyen.
Gyergyóalfaluban több mint négy éve iskolai szintű sakkoktatásban vesznek részt a sportág iránt érdeklődő gyermekek; a községben rendszeresen szerveznek megyei versenyeket és sakktáborokat.

Boncina-Székely Szidónia

Előző cikkNosztalgia
Következő cikkVisszatekintő (június 12.)

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb