2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

Eurómilliókat várnak Felcsíkra

Hat évvel ezelőtt nyertesnek nyilvánított, de finanszírozás nélkül maradt projekt kaphat támogatást a pályázati időszak utolsó száz méterén. A Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás egyik 2009-ben készített pályázata kaphat most támogatást, amelynek eredeti értéke hatmillió euró volt. A finanszírozási szerződés megkötéséről a napokban döntenek Gyulafehérváron.

Épülő iskola Madarason. Újratervezés Fotó: Balázs Árpád
Épülő iskola Madarason. Újratervezés Fotó: Balázs Árpád

Csíkszentdomokos, Csík­­szent­tamás, Csík­karc­fal­va, Csík­dánfalva és Csík­ma­daras községek lennének a haszonélvezői annak a 322-es intézkedés keretében még 2009-ben elkészített projektnek, amelynek megvalósítására most pénzt kaphatnak a települések. A Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás égisze alatt elkészült pályázati csomagot az értékelés során nyertesnek ítéltek, de megvalósításához eddig nem volt elegendő keret. A gyulafehérvári hatóság három héttel ezelőtt értesítette a pályázókat, hogy amennyiben fenntartják elképzeléseiket és vállalják a feltételrendszert, úgy aláírhatják a támogatási szerződést.

Közös döntés a folytatásról
A 2009-ben készült pályázatban községi utak aszfaltozását, délutáni foglalkoztatási központot és tűzoltóautók vásárlását tervezték a felcsíki települések.
– A polgármester-kollégákkal összeültünk és megbeszéltük a pályázatot. Közösen döntöttünk arról, hogy a szűkös határidő ellenére vállaljuk a pályázat kivitelezését. Ennek megfelelően a módosításokat, az engedélyek átalakulását is elvégeztük – mondta lapunknak Ferencz Alajos, Csíkszentdomokos polgármestere, aki egyben a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás soros elnöki tisztségét is betölti.
A polgármester hozzátette: a pályázatban az is benne van, hogy egyetlen község sem léphetett vissza, ezért is fontos volt a közös döntés a folytatásról.
A pályázatban foglaltak egy részét a községek más forrásokból próbálták megvalósítani. Csík­szent­domokoson és Karcfalván több községi út aszfaltozását elvégezték már, de még nem mindegyiket, ami a jelen esetben szerencse is, mert másképp meghiúsult volna az egész projekt – jegyezte meg a domokosi polgármester.
Karcfalva egy munkagép vásárlására, Domokos és Dánfalva egy-egy tűzoltóautó beszerzésére kért támogatást a 322-es pályázatból.

Délutáni foglalkoztató
Csíkmadaras egy iskola utáni foglalkoztatási központot építene a támogatásból. Az épületet még 2006-ban a jelenlegi iskola udvarára tervezték. Azóta a Regionális Operatív Program támogatásával már iskola épült a foglalkoztató központ helyére. Ennek ellenére a madarasiak fenntartják a hat évvel ezelőtti elképzeléseiket, csak más helyszínen építkeznének.
– Amióta 2002-ben Csíkma­daras visszanyerte községi rangját, középületekből hiány van a településen. Amennyiben a pályázat támogatási szerződését megkötik, kérni fogjuk, hogy az új épület a napközi udvarán legyen. Itt nagyobb a tér, de a napközi konyhája a foglalkoztatási központnak is biztosítani tudná az ellátást – mondotta Bíró László. Csíkmadaras polgármestere úgy értékelte, hogy a községi utak aszfaltozására is szükség van a pályázati keretből. Itt az idővesztés egyben nyereség is a községnek, hiszen a föld alatti infrastruktúra is helyére kerülhet az aszfaltozás előtt. Ez fontos, mert időtálló munkát kívánnak végezni – jegyezte meg a polgármester.

Közbeszerzés még az idén
A 322-es pályázat támogatási szerződésének megkötése egyben azt is feltételezi, hogy határidőre az új engedélyeket is be kellett szerezzék a községek. Az aktualizált ügycsomót a gyulafehérvári hatóság ezután hagyja jóvá, majd ezt követően a támogatási szerződést is megkötheti a Felcsík Önkormányzati Fejlesztési Társulás.
A pályázati ügycsomó frissítése mellett a szerződéskötés után az is kihívást jelent, hogy év végéig a munkálatok közbeszerzését el kell végezni, a pályázati összeg negyven százalékát le kell szerződni – mondotta Ferencz Alajos polgármester.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb