Eurómilliók érkeznek Székelyudvarhelyre

103

Vannak barátaink, van magyar nemzet, van anyaország, és jólesik tudni, hogy figyelnek ránk is – így foglalta össze Orbán Árpád alpolgármester a magyar kormány múlt év végén nyilvánosságra hozott, határokon átnyúló több tízmillió eurós nagyságrendű támogatási programjának eszmei értékét. Székelyudvarhelyre összesen hétmillió euró – mintegy 32 millió lej – érkezik.

Személyesen is beszámoltak. A költségvetés harmadát kapták ajándékba Fotó: Asztalos Ágnes

Székelyudvarhelyen is tájékoztatót tartott a magyar kormány küldöttsége a helyi szervezeteknek, intézményeknek nyújtandó rendkívüli támogatásokról. Soltész Miklós, a magyar kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Tóth László csíkszeredai magyar főkonzul, Gálfi Árpád polgármester, Orbán Árpád alpolgármester kíséretében vasárnap kora délután találkozott a kedvezményezett intézmények vezetőivel a városháza tanácstermében.
Teljesülni látszik az MPP–EMNP koalíció másfé éve tett ígérete, miszerint bízhat a város a magyar kormány kiemelt támogatásában – nyitotta meg a tájékoztatót a székelyudvarhelyi városvezető, hiszen a múlt év vége óta tudjuk, hogy jelentős anyagi segítség érkezik a székely anyaváros egyházi, kulturális és sportéleté­nek fejlesztésére. Soltész Miklós államtitkár azt hangsúlyozta, hogy kormányának kiemelt nemzetpolitikai célja az elszakított országrészekben élő nemzettestvérek támogatása, ezáltal is segítve az otthon boldogulást. A térségben ebben fontos szerepe lehet Szé­kelyudvarhelynek, talán ezért is szerepel kiemelt helyen a múlt év végén nyilvánosságra hozott támogatási listán, amelyről lapunk is beszámolt.
Erdélyben a Református Egyházkerület kapja a legnagyobb szeletet a magyar kormánytámogatásból, ennek égisze alatt Szé­kelyudvarhelyen teljesen felújítják a Márton Áron tér 6. szám alatt található, egyházi tulajdonú épületet, közösségi célokra alakítva át, ugyanakkor a belvárosi református templom tatarozására 200 millió forintot irányoztak elő. Mint ismert, a római katolikus egyház iskolafenntartását, illetve a közoktatást segítve teljes körű felújításon esik át a Tamási Áron Gimnázium. Igazgatója, Laczkó György köszönetet mondott a kormánynak, és ismertette, hogy a korábban már kiutalt 50 millió forintból (750,7 ezer lej) elkezdték a renoválási munkát, kicserélték az egykori igazgatói lakás tetőszerkezetetét. A további 1,5 milliárd forintból (22,5 millió lej) az összes épület – valamennyi műemlék – újjászületik, és felszerelések vásárlására is jut pénz.
– Idén lesz 425 éves a jelenleg közel 1000 tanuló alma materének szolgáló oktatási intézmény, és már most kijelenthető, hogy lesz mit ünnepelni – fogalmazott Laczkó.
Köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak Győri István, a Székelyudvarhelyi Kézilabda Club sportigazgatója is, majd beszámolt arról, hogy elsősorban az utánpótlás nevelésére fordítják a 441 millió forintot (6,6 millió lejt). A felnőtt­csapat mellett mintegy 200 gyereket foglalkoztatnak, és Kézilabda Akadémiát alapítanának, azzal a nem titkolt céllal, hogy a tehetséges gyerekek, fiatalok itthon találjanak boldogulást.
Évfordulóra érkezik a magyar kormánytámogatás a Tomcsa Sándor Színháznál is, idén lesznek 20 évesek, és az anyagi szempontból késélen táncoló közintézményi lét gondjaiból most kissé fellélegezhetnek: a két évre szóló 70 millió forintos (1 millió lejes) támogatás fejlődésre, előrelépésre nyújt lehetőséget – mondta Nagy Pál színházigazgató.
Nagyságrendileg valóban jelentős a Székelyudvarhelyre befutó összeg, hiszen – mint ismertette Gálfi Árpád polgármester – a város tavaly 20 millió euróból gazdálkodott, és az Orbán-kabinet most összesen 7 millió eurót – mintegy 32 millió lejt – folyósít a helyi szervezeteknek, intézményeknek.
Soltész egyébként tegnap délelőtt az épülő atyhai templomot is meglátogatta, amely ugyancsak jelentős segítséget kapott a magyar kormánytól, és kiemelte még a csíkszentmihályi templom felújítását is, amelyre 80 millió forintot (1,2 millió lejt) ad a magyar kormány.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek