Esztenafesztivál és Múzeumok Éjszakája

138

Második alkalommal szervezik meg szombaton az Esztena­fesztivált Gyergyószent­mik­ló­son. Ugyanazon a napon tartják a Múzeumok Éjszakáját is, így különleges nap lesz a Tarisznyás Márton Múzeumban, éjfélig várják különféle programokkal az érdeklődőket.

Sikeres volt az első Esztenafesztivál. Még több érdeklődőt várnak Fotó: Lázár Hajnal
Sikeres volt az első Esztenafesztivál. Még több érdeklődőt várnak Fotó: Lázár Hajnal

Lázár Hajnal
lazar.hajnal@hargitanepe.ro
Az Esztenafesztivált tavaly azzal a céllal indította útjára a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum, hogy a gazdatársadalomra irányítsa a figyelmet. A rendezvényt kiegészítik a Múzeumok Éjszakája alkalmából szervezett programok is.
– A gyergyói esztena beköltözik a múzeum udvarára – fogalmazott Csergő Tibor múzeumigazgató a második Esztenafesztivál kapcsán.
Mint kifejtette, az idei rendezvényen is több esztena jelezte részvételét, amelyeknek köszönhetően az érdeklődők megnézhetik, mivel telnek a napok az esztenán, megtudhatják, hogyan készül a sajt, az orda és mi a zsendice, emellett pedig ételkóstolóra is hívogatják a városlakókat, biztosan lesz például rétes puliszka és tokány is.
Tavalyhoz képest újdonság lesz a pásztorvetélkedő, ügyességi versenyen mérettetnek meg a pásztorok. A gyerekeket is változatos program várja, különféle foglalkozások, játékok, kézműves-tevékenységek lesznek egész nap, valamint gyerekkoncert is. Felnőttek számára szintén kínálnak zenés kikapcsolódást, fellépnek néptáncegyüttesek és koncert is lesz.
Egész nap ingyenes tárlatvezetést biztosít az intézmény, a látogatók megtekinthetik a Forgácsok Karácsony János életművéből című nagyszabású kiállítást. A szakmai tárlatvezetés mellett több alkalommal kerül sor rendhagyó tárlatvezetésre is, például Bartos Ká-
roly, a Szent István-plébánia egykori plébánosa, valamint Balázs István („Revós Pista”) vállalkozó is vállalt tárlatvezetést, emellett kimondottan családoknak is bemutatják a kiállítást. Az esemény alkalmából bemutatják a kiállítás háromnyelvű katalógusát is. A múzeumigazgató kiemelte, az intézménynek ehhez hasonló saját kiadványa az elmúlt két évtizedben nem jelent meg.
Nem marad el idén sem a Szent Iván éji tábortűz és tűzugrás, majd következik a nap egyik érdekessége, az esti nagy fehér lakoma, melyre fehér ruhában várják a résztvevőket, mindenkinek otthonról kell vinnie az elemózsiát.
Az egész napos rendezvény lebonyolításához Hargita Megye Tanácsától, valamint a Communitas Alapítványtól kap támogatást a múzeum. Az ingyenes programokra várják a gyergyószentmiklósiak mellett a környékbeli községek, falvak lakóit, valamint a távolabbról érkezett turistákat is.

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.