Észszerűség és mértékletesség

Vitamin- és rostdús élelmiszereket is társítsunk az ünnepi ételekhez

136

Megterheli szervezetünket a túl zsíros vagy szénhidrátban túlságosan gazdag étrend, és a sok cukor is ártalmas mind a gyermekeknek, mind a felnőtteknek. A téli ünnepek közeledtével, a disznóvágások szezonjában a dietetikus észszerűségre és mértékletességre int.

Dr. Szász Hunor Fotó: László F. Csaba

Télen rendszerint kevesebbet mozgunk, ezzel párhuzamosan a friss levegőn is jóval kevesebb időt töltünk, az ünnepi időszakban viszont minden bizonnyal többet eszünk annál, mint ami a megszokott vagy esetleg az egészséges mennyiség. Dr. Szász Hunor dietetikus, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház munkatársa szerint szervezetünket ebben az időszakban próbára tesszük, immunrendszerünk gyengélkedhet, ezért fontos, hogy ne terheljük.
– A testünk pluszenergiát fogyaszt kánikula esetén, de nagy hidegben is. A vitaminraktáraink is kiürülhetnek a téli időszakban, ilyenkor a téli gyümölcsök fogyasztása, például a citrusfélék ajánlottak. A D-vitamin szintje csökken szervezetünkben, mivel kevesebbet süt a nap ebben az időszakban, ezért ennek pótolására is kellene figyelnünk. Ugyanakkor a zsíros ételekkel, azokat alkohollal társítva a májunkat, epénket is próbára tesszük – vázolta a dietetikus. A szakember szerint okosan kidolgozott étrenddel elkerülhető a szervezet terhelése, a vitaminraktárak lemerítése.

Este ne együnk fűszereset
Általános tanácsként azt fogalmazta meg, hogy este ne fogyasszunk édességet, olajban sült, fűszeres és csípős ételeket, illetve alkoholt. Ajánlott a házilag elkészített befőtt, lekvár, méz. Ez utóbbi különösen jótékony, immunerősítő hatással is bír, de amint a szakember figyelmeztetett, ha teába keverjük, akkor ne a forró folyadékba csorgassuk bele, mert így elveszti jótékony hatását. Hasonlóképpen a citrom levét se a forró teába tegyük bele. A téli sportok kedvelőinek nem csökkenteniük, hanem ellenkezőleg, növelniük kell a napi energiabevitelt. Amint a dietetikus rámutatott, az erőfeszítés típusától függően akár kétszer több kalóriát kell fogyasszanak a megszokottnál, például hegymászás, jégkorong, síelés esetén. Nekik olyan élelmiszerek ajánlottak, amelyek tápértéke és kalóriatartalma is magas.

Disznóvágáskor se essünk túlzásokba
A disznóvágások időszakában vagyunk, a szakember szerint azonban egy-egy ilyen alkalommal rendszerint túlterheljük belső szerveinket, főként azért, mert a zsíros ételeket gyakran alkoholfogyasztással társítjuk.
– Dietetikusként ajánlom a házilag előállított élelmiszerek fogyasztását, de fontosnak tartom ezek mennyiségi korlátait betartani. A zsíros ételeket vitamindús és rostdús élelmiszerekkel ajánlom társítani. Azt ajánlom, hogy aznap ne fogyasszunk reggelre, ebédre és vacsorára is a nehéz, zsíros ételeket, hanem a napi egyszeri főétkezés részei legyenek ezek – fejtette ki.

Karácsonyi sütemények. Egy-egy szelet ajánlott ezekből is, gyümölccsel társítva

Túl mély a Mikulás zsákja
Karácsonykor, szilveszterkor a kalács, a sütemények is nélkülözhetetlenek az ünnepi asztalról. A szakember itt is mértékletességet ajánl, egy-egy szelet süteményt tízóraira vagy uzsonnára. Kiemelte, ezek mellé társítsunk gyümölcsöket.
– A gyerekek számára a Mikulás az édességet részesíti előnyben, de túl mély a zsákja, így esetenként gondok akadnak a mennyiséggel. A csokiból 20 gramm elegendő lenne, ez általában négy-öt kockát jelent, ennyi gyermekeknek a napi megengedett mennyiség. De emellett még cukros italokat is fogyasztanak, ami hosszú távon nem egészséges. A cukor nem egészséges és függőséget okoz, ezek helyett az italok helyett frissen csavart gyümölcsleveket ajánlok. Persze nehéz manapság ezt a helyzetet kontroll alatt tartani, de amennyire lehet, korlátozni kellene a napi cukorbevitelt – fejtette ki a szakember.

Macskajajra kovászos uborka
Az év végi ünnepségeken hagyományosan ismét megterheljük a májat alkoholos italokkal és zsíros ételekkel – vázolta a dietetikus. Azt ajánlja, ilyenkor inkább halhúst, virslit fogyasszunk, semmiképpen ne társítsunk majonézes, zsíros ételeket az italokkal.
– Az év első napján reggelire kevésbé savkeltő élelmiszereket kellene fogyasztani, nem ajánlott például az olajban sült, a fűszeres étel, az alkohol, az édesség. Szervezetünkre, főleg a vesénkre és idegrendszerünkre negatív hatással van az energiaital-alkoholos ital ötvözete – mutatott rá dr. Szász Hunor.
A dietetikus a másnapi macskajajra kovászos uborka, citrusfélék, banán, húsleves fogyasztását ajánlotta, hozzátéve, a legfontosabb minél több folyadékot, szénsavmentes vizet inni.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek