péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Esőcsináló programot indít Kína

Minden idők egyik legnagyobb időjárás-módosító programjába kezd a kínai kormány: az ún. „esőcsinálásra” 1,15 milliárd jüant, azaz mintegy 150 millió eurót különítenek el.

A kínai kormány fejlesztési és reformbizottsága a kínai meteorológiai hivatal megvalósíthatósági tanulmánya alapján arra jutott, hogy emberi beavatkozással igenis növelni lehetne a csapadék mennyiségét az ország tíz százalékát kitevő, 960 ezer négyzetkilométeres északnyugati tartományokban, az ország legszárazabb részén. A tervek szerint a pénzből négy új repülőt vásárolnának, nyolc meglévőt modernizálnának, 897 új esőcsináló rakétát telepítenének, és az így már összesen 1856 esőrakétát rendszerbe kötnék, hogy egy központból irányíthassák. A tervek szerint mindezt három év alatt valósítanák meg.
Az időjárás módosítására és az ehhez szükséges technológiai fejlesztésekre a világ más térségeiben is dollármilliókat szánnak. Az esőhiányos Közel-Keleten Abu-Dabi emírje, Khalifa bin Zayed szultán fél évvel titkos „esőfakasztó” projektje elindulása után nyilatkozott csak a programról. A svájci kutatókkal közösen végzett kísérletben 2010 nyarán helyezték üzembe azt az esőcsináló gépet, amelynek két hónap leforgása alatt 52 alkalommal sikerült látványos eredményt produkálnia, éppen a legaszályosabb időszakban. A 11,2 millió dolláros projekttel az olajsejkség célja az, hogy kiváltsa a tengervíz-sótalanítás költséges technológiáját, mivel egy ilyen üzem építése 850 millió, fenntartása évi 6–45 millió dollárba kerül.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb