Esőben is sikerre ítélve

Arató-cséplő, fogatok, háziállatok mint a városi gyermekek játékszere. Zsongás tömbházak tövében Fotó: Mihály László
74

Nyolc és fél ezres látogatottságával idén is óriási érdeklődés övezte a hétvégén, két napra városra költözött falut Csíkszeredában. A vidéki élet jellegzetességeit – állatokat, gépeket, szokásokat – bemutató rendezvény iránt a gyermekek, felnőttek egyaránt rajongtak.

Arató-cséplő, fogatok, háziállatok mint a városi gyermekek játékszere. Zsongás tömbházak tövében Fotó: Mihály László
Arató-cséplő, fogatok, háziállatok mint a városi gyermekek játékszere. Zsongás tömbházak tövében Fotó: Mihály László

Az eső sem szegte kedvét a látogatóknak, így bemutatott haszonállataival, mezőgazdasági gépeivel, szokásaival, foglalkozásaival két napra a csíkszeredai Dendrológiai parkba költözött falu idén is több ezer gyermeket és felnőttet vonzott. A Falu a városban szervezőinek adatai szerint a rendezvény látnivalóira a hétvégi borús, kedvezőtlen időjárás ellenére is nyolc és fél ezren voltak kíváncsiak.
– A faluban állandóan több száz látogató volt jelen, attól függetlenül, hogy éppen esett-e az eső vagy sem, tehát a rendezvény mindenképpen sikeres volt – értékelte a szervezők nevében Haschi András, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének képviselője. Elmondta, a szervezőstáb tagjai igyekeztek olyan új programokkal, meglepetésekkel színesíteni a városba költözött falu kínálatát, amelyek nemcsak a gyermekek számára hozta el az önfeledt játék örömét, hanem a felnőttek arcára is mosolyt csalt. Sok gyermek számára különös élményt kínált például helyet foglalni a bivalyokkal vontatott szekéren, főleg, hogy sokan előzőleg még azt sem tudták: mi a különbség a bivaly és a pirostarka tehén között – sorolta Haschi. De nagy népszerűségnek örvendtek azok az állatok is, amelyeket simogatni, etetni, vagy amiken éppen lovagolni lehetett. De maradéktalanul elfogyott a három konténer – gyümölcslének helyben kipréselhető – alma, illetve a főtt pityókaként kínált tízzsáknyi krumpli is. A ragyogó gyermekszempárok alapján márpedig úgy tűnik, a Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a 7határ.ro gazdaportál és a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének közös szervezésű rendezvénye sorrendben harmadesztendeje megunhatatlan.
– Minden évben próbáljuk közelebb hozni a falut a városhoz. A városi gyermekek és szüleik ezúttal is láthatták, hogyan készülnek vidéken az élelmiszerek, hisz volt kenyérsütés, sajtkészítés, tehénfejés. Ezek mind olyan tevékenységek, amelyek közelebb hozzák a vidéki szokásokat, mindennapokat a városi emberekéhez – mutatott rá a rendezvény kedvező fogadtatásának titkaira, egyben a kétnapos Falu a városban programok célkitűzéseire Mihály László, a 7határ portál főszerkesztője. Hozzátette, míg a kicsik figyelmét leginkább az állatokkal, szalmabálákkal, nem mindennap látható tárgyakkal, érdekességgel teli szabadtéri játszóház kötötte le, addig a felnőtteket a sajtkészítés és kenyérsütés folyamata mellett inkább azok az erőgépek, traktorok, önjáró mezőgazdasági gépek érdekelték, amiknek az árát a legtöbb esetben csak a három-négy tömbházlakás, vagy éppen 5-10 új középkategóriás személygépkocsi összárához hasonlítva lehetett a leginkább megfoghatóvá, felfoghatóvá tenni.
– Sokan nem hitték el, hogy egy-egy gép 150-200 ezer euróba kerül. Próbáltuk érzékeltetni, hogyha egy jobban felszerelt gépkocsi 15-20 ezer euró, akkor mennyit kell dolgozzon, milyen erőfeszítéseket kell hozzon azért a gazda, hogy a farmjára ilyen eszközöket vásároljon. Ráadásul ez nem is térül meg hamar. Ezért is kértük a látogatókat, figyeljenek oda, értékeljék jobban a helyi gazdák munkáját, fogyasszák a helyi termékeket, mert ezek mind a megmaradást segítik és azt, hogy a gazdák jobb és jobb termékeket állítsanak elő – hangsúlyozta Mihály László. Hozzátette, a rendezvény kínálatát jövőre is bővíteni, gazdagítani akarják: ehhez pedig a látogatók friss visszajelzéseit, ötleteit, meglátásait is várják.

Domján Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.