Eseménydús hétvége

49

Nem volt eseménytelen a hétvége. Többek között megerősítést nyert, hogy mégis lesz régizene-fesztivál Csíkszeredában, még akkor is, ha annak lebonyolítási módját nem lehetett rögzíteni, csupán az alternatívákat lehetett körvonalazni, felkészülve a járványügyi intézkedések függvényében minden eshetőségre. Megtudhattuk, hogy az online jelenlét mellett esélyük van a zenészeknek az együtt muzsikálásra, a közönséggel való személyes találkozásra, a kamera árgus szeme és a technikai lehetőségek által biztosított tökéletes hangzás nem helyettesíti a közönség érdeklődő vagy unott tekintetét, az udvarias vagy a lelkes tapsot, az őszinte tetszésnyilvánítást.

S azt is megtudtuk, hogy esély van arra, hogy ne maradjon el a népszerű Ezer Székely Leány Napja csíksomlyói szabadtéri rendezvény sem.

Közben zajlanak a próbák a Csíki Játékszínben, a társulat újabb előadását készíti elő. A jelek szerint a szabadtéri fellépési lehetőségek részesülnek előnyben a fesztivál és a színház produkciói esetében, ugyanis kisebb a járványügyi kockázata kültéri előadásoknak; az Ezer Székely Leány Napját pedig eleve szabadtéri rendezvénynek tervezték – csupán a résztvevők száma korlátozásának módját kell még megoldják valamiféleképpen a szervezők. Ezek a kultúra terén történtek.

De összefügg a kultúrával az is, hogy az idei abszolváló vizsga eredményei jobbak, mint egy évvel korábban, a derékba tört tanév és az online oktatás gondjával rendszerszinten megbirkózni képtelen oktatás dacára, a gyerekek és szüleik hozzáállásának, no meg a pedagógusok leleményességének és lelkiismeretességének köszönhetően, a nyolcadik osztályt végzett diákoknak sikerült venni ezt az akadályt, s kinek-kinek beiratkozási esélyei a kapott osztályzat és a tanulmányi átlag függvényében alakulhatnak. E korosztály számára – no meg tanáraik, szüleik számára is – nehéz, bizonytalansággal telített, emiatt lelkileg megterhelő időszak ért véget.

De összefüggenek a kultúrával, illetve annak hiányá­val – legalábbis ami a viselkedéskultúrát illeti – a gyer­gyószentmiklósi kórház sürgősségi osztályán történtek is. Nem tudom, honnan gyűlhet fel annyi indulat az emberekben ahhoz, hogy rátámadjanak és bántalmazzák azt, akinek a segítségét kérték. Bizonyára ehhez hozzájárult a járványügyi korlátozások elhúzódása, no meg a járvány létét megkérdőjelező, a helyzet kirobbantását és alakulását a gazdasági vagy a politikai célkitűzések elérésének eszközévé minősítő suttogó propaganda vagy a közösségi médiában terjedő véleményözön, amely rossz fényt vetett az egészségügyi alkalmazottakra. De hozzájárulhatott a szabadság fogalmának szabados értelmezése, mint ahogy a kiváltó okok között lehet az eddigi integrációs kísérletek kudarca is.

Tehát nem volt eseménytelen a hétvége. A különböző események közös tanulsága az lehetne, hogy megfelelő hozzáállással, felelősséggel, a különböző helyzetekhez való alkalmazkodás képességének növelésével, kreativitással sok gond megoldható. Talán…

Sarány István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.