Esély újabb beruházásokra

Uniós finanszírozási szerződés

130

A Csíkpálfalvát Csíkszeredával összekötő, valamint a Vasláb és Gyergyóújfalu közötti megyei út felújításának finanszírozási szerződéseit írták alá pénteken Csíkszeredában, a megyeházán.

Megtérült a felújításra fordított összeg. Nem várt forgatókönyv Fotó: HMT

A Csíkpálfalva–Csík­sze­re­da közötti DJ 123E jelzésű megyei út, valamint a Vasláb–Gyergyóújfalu közötti DJ 126 jelzésű megyei út felújításának finanszírozási szerződéseit írta alá pénteken a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.
A két útszakasz újjáépítésének munkálatait a megyei önkormányzat állta saját forrásaiból, így a már elkészült munkálatokra az uniós forrásokból megtérített összeget más beruházások kivitelezésre fordíthatják. Mint elhangzott, további két szerződés megkötése esedékes a közeljövőben, mindkét út a régiók közötti átjárhatóságot hivatott biztosítani, ugyanis az egyik Bélborból halad Suveava megye határáig, a másik pedig Kőrispatakon át Maros megyébe vezet.
– Hittünk abban, hogy nem a pénz a legfontosabb, hanem az összefogás, a kitűzött célok és közös akarat – hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Elérhetjük a 2017 elején kitűzött célt, miszerint megépítjük azokat a térségeinket összekötő utakat, amelyek megléte a gazdasági fejlődést, a fiatalok hazatérését és turisztikai lehetőségek bővítését eredményezi.
Mint mondta, ezúttal négy útjavítási munkálat finanszírozására pályáztak, ebből kettőre megkötötték már a szerződést, és várhatóan a héten a Székelyföldet Bukovinával összekötő, Bélbor és Suceava megye határa közötti szakaszra is aláírják.
– A Maros megyével összekötő kőrispataki út, valamint az Atyha–Etéd közötti, 136A jelzésű út esetében még dolgozunk a végső pályázati anyagon. Az így felszabadult pénzeket pedig további utak felújítására fordítjuk. Ez az eredmény, kollégáim, Hargita Megye Tanácsa szakembereinek munkáját is dicséri – tette hozzá Borboly Csaba.
Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója hangsúlyozta, hogy Hargita megyét korábban elhanyagolták az infrastruktúra fejlesztése terén, így a megyei hatóságoknak sok bepótolnivalójuk volt azért, hogy a térséget a környező térségek fejlettségi szintjére hozzák. Kiemelte, hogy a IV-es páneurópai folyosó átszeli a központi fejlesztési régiót, a tervek szerint itt fog áthaladni a Marosvásárhelyt Iași-sal összekötő pályaszakasz, illetve a közelünkben halad majd a Brassó–Bákó közötti sztráda, így Hargita megye is részesülhet az autópályák biztosította fejlődési lehetőségekből. Megjegyezte, hogy a megyei úthálózat e gyorsforgalmi szakaszokra való kapcsolódást könnyítik, hozzájárulva a települések jobb megközelíthetőségéhez, illetve az országos úthálózatba való csatlakozásához.
– Fontos az európai alapokból történő úthálózatok kiépítése a helyi közigazgatási egységek számára, hiszen az érintett települések közel négyezer lakójának életkörülményei javulnak ezzel. A ma aláírt szerződések ugyanakkor kiegészítik a márciusban aláírt 131-es és 133-as megyei úthálózatra aláírt projektet is – egészítette ki a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.
Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának európai uniós pályázatokért felelős alelnöke szerint a két út fontos mind a helyieknek, mint a megye lakóinak, a finanszírozással és a felszabadult összeggel pedig újabb hasonló fontosságú beruházásokba fektethetnek.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek