Érzelmi intelligencia és manipulálás

Korképek és kórképek 58.

369

Az érzelmileg intelligens ember helyesen bánik önmagával és a környezetével. És itt álljunk meg egy pillanatra, mert fontos pontosításokat kell tennünk. Ez a képessége, vagyis hogy érzelmileg jól, a helyzetnek megfelelően reagál, illetve ezzel befolyásolja a többieket, nem összetévesztendő a manipulálással! A manipulálókról már írtam: látszólag elbűvölők, hisz nagyjából azt mondják, amit hallani szeretnénk, fontosnak érezhetjük magunkat mellettük, amíg föl nem ismerjük, hogy kik is ők. Akkor kiderül, hogy nagyon ellenszenves személyiségek, tulajdonképpen mindenkit eszközként használnak.
A manipulálás tisztességtelen – amennyiben még adunk valamennyit a tisztességre –, elkövetője pedig nem őszinte. Bár sokszor azzal védekezik, hogy nem hazudott, csak elhallgatott dolgokat, ami persze megint újabb, bonyolult erkölcsi-emberi kérdéseket vet fel, a válaszokat pedig helyzete és embere válogatja. Azt hiszem, nem létezik kegyes hazugság. Pontosabban létezik, mert hivatkoznak rá, de attól az még hazugság, hiába indokolják azzal, hogy a másik érdekében hangzik el. Nincs olyan érdek, ami hazugságot kíván, vagy ami azt menti. A (közeledő) halál sem. Szélsőséges esetekben fönn kell, fönn érdemes tartani a reményt, de nem hazugsággal, hanem a közös hittel és biztatással.
A manipuláló célja, hogy mindent csak saját érdekében tegyen. Környezete számára kiismerhetetlen, lényegében érzelmileg szegény(es) és rendszerint azt érzékelteti, hogy mindenért a másik a hibás, ami az őszintétlenség és ügyes képmutatás maga. Ez gyakorlatilag az érzelmileg okos, azaz érzelmi intelligenciával rendelkező ember ellentéte, aki azzal képes hatni, hogy nemcsak ismeri és uralja, hanem meg is mutatja saját érzéseit, gondolait, és ezzel együtt, illetve ezek következtében vált ki érzelmeket, reakciókat, illetve bizalmat a másikban. Önkitárulkozással befolyásolja a többieket, mert a megélt, kimutatott, vállalt érzelmek és gondolatok egyrészt bizalmat keltenek, másrészt megmozgatják a többiek érzéseit és elképzeléseit is: vagy mert hasonlóak, vagy mert nagyon is különbözőek, de mindenképp reagálnak, reagálunk a kitárulkozásra. Ezért állítjuk, hogy az aktív érzelmek továbbvisznek és vissza is hatnak. A kiváltott bizalom pedig mindenféle társas kapcsolat legfontosabb hajtóereje.

Albert Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.