Érvénytelen a népszavazás

Lapzártánkkor már megkockáztathatjuk

317

Tegnapi lapzártánkkor határozottan elbukni látszott az alkotmánymódosítást célzó népszavazás, a 30 százalékos részvételi arány ugyanis két órával urnazárás előtt még távolról sem volt meg: mindössze 18,87 százalék (3 450 189 állampolgár) ment el szavazni. Hargita megye – Kovásznával együtt – az utolsó helyekért „harcolt” a szavazási kedv tekintetében.

A kezdeményezők szerint a pártok nem tettek ki magukért. Nem jött be Fotó: archív

A család alkotmányos megerősítését célzó, szombaton és vasárnap tartott népszavazás az alacsony részvétel miatt válik emlékezetessé: a lapzártánkkor közölt részeredmények alapján 19 óráig – tehát két órával a 21 órai urnazárás előttig – a szavazásra jogosultak mindössze 18,87 százaléka voksolt. Dacára annak, hogy két napon át tartott a referendum és mindössze 30 százalék jelentette az érvényességi küszöböt, a népszavazás tegnap urnazáráskor még egyértelműen eredménytelennek látszott. 163 millió lejbe került a szervezés, a kezdeményező Koalíció a Családért mégis felületesnek és szakszerűtlennek minősítette. A népszavazást 3,5 millió aláíráson felbuzdulva terjesztették a parlament elé, a sors pikantériája, hogy 19 óráig még ennyien sem vettek részt a referendumon.

Hargita megyei részeredmények
Csíkszeredában 34 335 szavazót vártak az urnák elé, Székelyud­varhelyen 31 605 választópolgárt, Gyer­gyószentmiklóson 16 503 szavazati joggal rendelkező lakost. Az első napon Csíkszeredában 1253-an szavaztak (3,64%), Székely­ud­varhelyen 694-en (2,19%), Gyer­gyó­szentmiklóson pedig 352-en (2,13%). Hargita megye 268 947 szavazója közül ugyanakkor 5977 voksolt szombaton (2,22%).
A vasárnap természetesen „jövedelmezőbb volt”. De megyeszinten két órával az urnazárás előtt is csak 10,25 százalékon álltunk, csupán Kovászna megye kullogott Hargita mögött a maga 7,89 százalékával. Ekkor Szucsáva megye vezetett 28,79 százalékkal.
A megyén belül kiemelkedik Farkaspalló (57,79%) és Gyilkostó (42,85%), a 30 százalékos részvételi arányt tegnap 19 óráig ugyanakkor meghaladta Nagymedesér, Marosfő és Csíkszentmihály. Ezeken a településeken egy-egy szavazókörzet volt. Ugyanakkor három olyan kis falu is akadt, ahol a 2 százalékot sem érték el: Firtosmartonos a „rekorder” 1,12 százalékkal (mindössze 3 szavazóval), de Gagy és Csekefalva is 2 százalék alatt maradt.

Rendben lefolyt a szavazás
Fábián Orsolya Kingát, a Hargita Megyei Választási Bizottság elnökét 21 óra után kerestük meg.
– Hargita megyéből egyetlen szabálysértési bejelentést sem tettek. Értesüléseink szerint mindenhol rendbontás nélkül, fegyelmezetten zajlott a népszavazás – válaszolt a Hargita Népe kérdésére a bizottsági elnök.
Országos szinten sem volt különösebben sok szabálysértés: a vasárnap délutáni, korántsem végleges híradások összesen 62 esetről számoltak be, ezeknek is többsége alaptalannak bizonyult.

Koalíció a Családért: felületes, szakszerűtlen szervezés
Az alkotmány 48-as cikkelyének módosítására kiírt népszavazást kezdeményező csoport állásfoglalást juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, miszerint a Szociáldemokrata Párt és annak vezetője, Liviu Dragnea bojkottálta a referendumot, amelyet felületes és szakszerűtlen módon szervezett meg, és a lakosságnak a legelemibb tájékoztatást sem nyújtotta a népszavazás céljáról. „Olyan helyzetbe kerültünk, hogy a politikai pártok bojkottálják a romániai keresztény egyházak szavazásra való buzdítását, a hivatalos nyilatkozatok dacára” – állítja a Koalíció a Családért szervezet, amely szerint a szavazókat a politikum befolyása alatt lévő közigazgatási, politikai tényezők, valamint a média vezette félre, a közélet vezetőinek valódi hozzáállása pedig nincs összhangban hivatalos nyilatkozataikkal.
A Központi Választási Iroda ma 10 órára ígéri az első hivatalos részeredményeket.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek