Érteni, megőrizni, továbbadni

II. Európai Gyógynövény-találkozó Farkaslakán

171

Tizenhét országból várnak vendégeket a hétvégén Farkas­la­kára. A résztvevők vallják, hogy a gyógynövények gyógyhatásairól való hagyományos tudás olyan szellemi kulturális örökség, amely megmentésre érdemes, hiszen termesztésük, értékesítésük a fenntartható vidék­fejlesztésnek is fontos pillére lehet.

Gyógynövényeket gyűjtenek a természetben. Értékőrzés

Ausztria után Székelyföld, Farkaslaka, a Tamási Áron Művelődési Ház ad otthont II. Európai Gyógynövény-találkozónak. Az esemény szervezője az Erdélyi Életminőségért Alapítvány partnerségben a Forum Synergies európai civil szervezettel. Április 27–29. között Albánia, Ausztria, Belgium, Franciaország, Grúzia, Görögország, Magyarország, Írország, Koszovó, Málta, Macedónia, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna, Nagy-Britannia, Spanyolország képviselőit látják vendégül, és természetesen a hazai, ezen a területen dolgozó szervezetektől is érkeznek résztvevők a találkozóra. Több mint félszázan ülnek össze, hogy a gyógynövény-kultúra jelenéről, jövőjéről értekezzenek – tudtuk meg Pakot Mónikától, az Erdélyi Életminőségért Alapítvány elnökétől.
Az esemény célja összehozni azokat a szervezeteket és intézményeket, amelyek a gyógynövények gyógyhatásaihoz kapcsolódó hagyományos tudást szeretnék feltérképezni, megmenteni, és mint szellemi kulturális örökséget beépíteni a fenntartható vidékfejlesztés célkitűzéseibe. A szervezők a jó példák megismertetése révén serkenteni kívánják az együttműködést és a partnerséget, miközben fontosnak tartják a gyógynövények feldolgozására és használatára vonatkozó kezdeményezések törvényes útját is kitaposni. Pakot Mónika megjegyezte, hogy miközben például Ausztriában az UNESCO Világörökség része a gyógynövények gyógyhatásával kapcsolatos tudásanyag, addig nálunk jelenleg a szakterület kutatása, a törvényes keretek is még gyermekcipőben járnak.
A háromnapos találkozó megszervezéséhez hozzájárul a megyei tanács Vidékfejlesztési Egyesülete és a farkaslaki önkormányzat, továbbá támogatja a Fondation de France, Fondation Charles Léopold Mayer és az Élőszövet Alapítvány.
Pakot Mónika elmondta, hogy a résztvevők pénteken délelőtt kirándulni mennek, környékbeli jó példákkal ismerkednek. Az első úti cél Csíksomlyó, ahol több évszázados, gyógynövénytermesztéssel, -felhasználással kapcsolatos hagyományt élesztett újjá a Szent István Gyermekvédelmi Központ, majd Lókod következik, gyógynövényes kertjével. Mindkettő a közösségi együttműködés jó példája is. Végül Szovátán a Larix telepét keresik fel, annak példájaként, hogy hogyan lehet helyi vállalkozóként a helyi piacon megmaradni. A délután a tapasztalatcseréké lesz, szombaton pedig market-place-szé alakul a találkozó, a különböző országok szervezeteinek képviselői jó ötleteket, már futó projekteket mutatnak be egymásnak. A vendégek vasárnap utaznak haza.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek