Értékmentés és értékteremtés a Fiság-völgyében

883

Kilenc zenekar részvételével zajlott a VIII. Alcsíki Fúvóstalálkozó tegnap délután Csík­b­ánk­falván, emlékeztetve a zene szeretetére és a hagyományok tiszteletére. A rendezvény keretében nyilatkozott lapunknak Gergely András, Csík­szent­már­ton polgármestere, az Alcsík Kis­térségi Fejlesztési Társulás elnöke, hangsúlyozva: habár az elmúlt nyolc év során nem nőtt a fúvószenekarok száma a környéken, csökkenésről sem beszélhetünk, a tradíciók még mindig élnek Alcsíkon.

Egymás produkcióit követték a találkozó résztvevői. Összehangoltak Fotók: Keresztes Bea

Nyolcadik alkalommal szer­vezte meg az Alcsíki Fú­vós­találkozót az Alcsík Kis­térségi Fejlesztési Társulás, amelynek idén Csíkbánkfalva adott otthont. A tegnap délutáni rendezvény során a Csíkszentkirályi Fúvószenekar, a Csíkszentimrei Zöld Fák Fú­vószenekar, a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, az Újtusnádi Pro Musica Fúvószenekar, a Csík­kozmási Tuzson János Fúvósegylet, a Csíkszentmártoni Poszogó Fúvószenekar, a Csíkszentgyörgyi Havasalja Fúvószenekar és a házigazda Bánk Bán Fúvószenekar lépett színpadra. Emellett vendégszereplői is voltak a programnak, hiszen a berekfürdői mazsorettek mellett a bükszádi fúvószenekar is részt vett a találkozón, amely egyben a falu búcsús ünnepét volt hivatott szebbé tenni.
Sándor Zoltán, a társszervező csíkbánkfalvi közbirtokosság elnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: a keresztény kultúra megőrzésére és a hagyományok tiszteletére épül a rendezvény.
– Meggyőződésem, ebben a túlliberalizált világban nagyon fontos, hogy olyan programokat biztosítsunk a közösségek számára, amelyek a hagyományok tiszteletére irányítják a figyelmet. Az Alcsíki Fúvóstalálkozón mindig jó a hangulat, ez ebben az évben sincs másként, és szervezőként külön figyeltünk arra, hogy Csíkbánkfalva búcsús ünnepét is fennköltebbé tegyük ezáltal – fogalmazott Sándor Zoltán.
Kiemelte: a fúvószenekarok szebbé teszik a közösségi eseményeket, függetlenül attól, hogy azok egyházi vagy kulturális jellegűek.

Közösségi élmény
Az idei találkozón 250 zenész vett részt, akik közül Farnas Tamás, a Csíkszentkirályi Fúvószenekar tagja nyilatkozott a Hargita Népének.
– Elsősorban tanulási lehetőségnek tartom ezt a programot, amely a közösségi összetartozást helyezi előtérbe. Egész nap zenélünk, ismerkedünk, találkozunk az új és régi tagokkal, és nem mellesleg mind jól szórakozunk – mondta Farnas Tamás, megjegyezve, hogy már több éve visszatérő vendég, ha erről a rendezvényről van szó.
A találkozó során minden jelen lévő fúvószenekar felvonult a falu között, majd tizenöt perces előadást tartott a helyi kultúrotthon udvarán. A felvonulást megelőző percekben nyilatkozott Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere, az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás elnöke is, emlékeztetve: 2011-ben szervezték meg először ezt az eseményt, amely értékteremtés és értékmentés is egyben. Hozzátette, jövőre minden bizonnyal Csíkszentmárton lesz a házigazda, hiszen ezzel körbeért a stafétaszerű szervezés menete.
– Habár az elmúlt évek során nem nőtt a fúvószenekarok száma térségünkben, ám nem is csökkent a meglévők száma, ezért én elégedett vagyok. Azok a fiatalok, akik közelebb kerülnek a zenéhez, lelkiekben nemesebbek lesznek, és ezért nagyon fontosnak tartom, hogy ne vesszenek el szokásaink – fogalmazott Gergely András, aki zenei időutazásként jellemezte ezt a programot.
Kézdi Józsefet, a csíkszent­györgyi közbirtokosság elnökét is a felvonulás perceiben értük el. Véleménye szerint az elmúlt nyolc évben a fúvós mozgalom sokat fejlődött Alcsíkon. Sándor Árpád, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola igazgatója, aki a Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar és a Bánk Bán Fúvószenekar karnagya is egyben, kérdésünkre kifejtette: az ilyen eseményeken lehet felmérni azt, hogy egyes zenekarok milyen szinten vannak.


– Azt vettem észre, hogy minden évben kerülnek új arcok, de a fiatalokat még mindig nehéz megfogni. Ezen a rendezvényen lehet fejlődni, egymás kottáiból is tanulni, véleményem szerint ez az esemény nagyon hasznos a közösségek számára – hangsúlyozta Sándor Árpád.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy októberben fúvószenekari versenyt szerveznek Csík­szentsimonban, amelyre minden jelentkezőt szeretettel várnak majd.
A felvonulásokat és negyedórás koncerteket követően jó hangulatú közös vacsorával zárult a VIII. Alcsíki Fúvóstalálkozó.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.