Értékesebb a pásztormunka, mint valaha

Kezdődik az V. Gyergyói Esztenafesztivál

177

A pásztorhagyományok népszerűsítése és az esztenák világának bemutatása céljából szervezték meg öt évvel ezelőtt első alkalommal az Esztenafesztivált Gyergyószentmiklóson. A helyi Tarisznyás Márton Múzeum rendezvénye évről évre színvonalasabbá vált, a látogatók elmondása szerint pedig mindenképp hasznos, mivel az esztenakultúra egyre inkább feledésbe merül. Holnap ötödik alkalommal tartják meg a fesztivált a múzeum udvarán, a szervezők pedig jelenleg is azon dolgoznak, hogy minden korosztály megtalálhassa a kedvére valót.

Délelőtt 10 órakor tartják a rendezvény megnyitóját, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar koncertjét követően pedig a fesztiválon részt vevő esztenák bemutatkozásával folytatódik a program: a pásztorok beszélnek a tevékenységükről, lesz helyben sajt- és ordakészítés, de a már szokásos ételkóstolás sem marad el.
A gyermekek mese-táncházban tölthetik kellemesen az időt, 14 órától pedig sor kerül a hagyományos pásztorvetélkedőre, amely a versenyszellem mellett ezúttal is humoros pillanatokat ígér.
Ki lehet majd próbálni a baseballhoz hasonlító „csülközés” elnevezésű játékot, a Halvirág Bábszínház előadja a Világszép Nádszál című műsorát, 17 órától pedig a medvéké lesz a főszerep: levetítik a díjnyertes Lekvár című filmet – amelyet követően a készítőkkel lesz beszélgetés –, majd Farkas Attila a medve etológiájáról tart előadást, Bereczky Leonardo pedig a Balánbányai Medvevisszavadító Központot mutatja be.
A kísérőprogramokon főként a gyermekek kapcsolódhatnak ki, este pedig először a Rafters-zenekar, majd a Cimbaliband áll színpadra.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek