Értékes életutakat ismertek el

Pro Urbe díjak átadása Székelyudvarhelyen

179

Olyan személyek előtt tisztelgünk, akik a fejlődés, fejlesztés, változtatás mellett döntöttek életpályájuk során – mondta Gálfi Árpád polgármester a tegnapelőtti dísztanácsülésen. Post mortem elismerésben részesítették ft. Kovács Sándor kanonokot, továbbá Deák Imre pedagógus, Lőrincz György író és Váradi István családorvos vehette még át a város díját.

Lőrincz György író veszi át az elismerést. Értékesebb a hazai Fotó: Lőrincz Csaba / Városháza

Szerda késő délután, a Városháza Szent István termében ünnepi tanácsülésen jutalmazták azokat a személyeket, akik kiemelkedően hasznos munkát végeztek, illetve végeznek a városért, a közösségért, öregbítve ezzel Székelyudvarhely hírnevét is. Az eseménynek Szőcs Botond zongoraművész előadása adott különleges keretet, közben a díj jelöltjeiről személyes hangú laudációk hangzottak el.

A főpap és az örök pedagógus
Post mortem elismerést adományozott az önkormányzat ft. Kovács Sándor kanonoknak, Szé­kelyudvarhely volt főesperes-plébánosának, aki közel egy évvel ezelőtt távozott az élők sorából. A székelykáli születésű főpap huszonhárom éven át szolgálta a város közösségét, emberformáló példakép volt, karizmatikus személye tekintélyt követelt, életművét a sokrétűség, dinamizmus jellemezte, Udvarhely számára elévülhetetlenek érdemei. Bár utolsó éveiben Kolozsváron szolgált, végső nyughelyéül Székelyudvarhelyt választotta. A Pro Urbe díjat a család képviseletében Ősz Domokos vette át.
Pro Urbe díjjal tüntették ki Deák Imre matematikatanárt, a Tamási Áron Gimnázium pedagógusát, a MÜTF Oktatási Központ főiskolai adjunktusát, aki közel 60 éve végzi értékes oktató-nevelő munkáját a Küküllő-parti városban. Sokak szeretett és tisztelt Gömbije kiapadhatatlan gyermeki derűvel, szenvedélyes életszeretettel fordult diákjai felé, hitelesen képviselve a nemzeti értékeket, és azt, hogy mindig keresni kell azt a valamit, ami az életnek értelmet ad – fogalmazott Orbán Árpád alpolgármester, akinek osztályfőnöke volt Deák Imre. A 80 esztendős pedagógus frappánsan köszönte meg a város elismerését, mint mondta, abban biztos, hogy nála jobban senki nem szereti a „gimit” és Székelyudvarhelyet.

Az író és az elesettek gyógyítója
Lőrincz György írót, a kortárs erdélyi magyar irodalom jeles alakját, az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány (EMIA) alapítóját és elnökét töretlen közösségépítő és irodalmi munkásságáért jelölte az önkormányzati testület a rangos díjra. Élete hét évtizede Udvarhelyszékhez kötődik, közel húsz kötete jelent meg, mindeniknek a székely ember a témája. Lőrincz György, aki már számos elismerés tulajdonosa, a román és magyar írószövetség tagja, bevallotta a díj átvételekor, hogy a közösség elismerése fontos, főleg azon közösséggé, amelyben él az ember.
Dr. Váradi István családorvost mondták már a szegények orvosának is. A Romániai Bálint Társaság tagja, az SOS Lelkisegélyszolgálat elindítója nemes, szakszerű, sokrétű orvosi és segítői tevékenységéért kapta a Pro Urbe díjat. Váradi doktor ott volt a Budvár Szociális Központ elindításánál is, sőt, 1999–2007 között végig ingyenes orvosi ellátásban részesítette a mélyszegénységben élő, hátrányos helyzetű személyeket, miközben Farkaslakán látta el, és látja el a mai napig családorvosi munkáját. Jelentős családterapeutaként, mentálhigiénés szakemberként végzett tevékenysége is, élete és munkája a testi-lelki orvoslás. A díj főhajtás a cselekvő szeretet előtt – hangzott el a laudációban. Dr. Váradi István a rá jellemző szerénységgel a díjat azoknak a nagyszerű embereknek ajánlotta, akikkel az eltelt évtizedek alatt együtt dolgozott.
A rangos elismerés Elekes Gyula tűzzománcművész plakettjéből, Széles Ferencnek a város nevezetes épületeit bemutató térbeli könyvéből és díszoklevélből áll, a díjakat egy csokor virág kíséretében Gálfi Árpád polgármester és Orbán Árpád alpolgármester adták át.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek