Értékes adomány Svájcból

A Rotary Club iskoláknak segített

42

Értékes adomány érkezett a Hargita megyei firtosmartonosi és etédi iskolákba, óvodába a svájci Illnau Effretikon Rotary Klub vezetőjének, Werner Wagnernek köszönhetően. Számos korszerű didaktikai eszköz, illetve berendezés érkezett a székelyföldi településekre.

A Kőhalom melletti születésű Werner Wagner 1970-ben végzett a szé­kelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, ahonnan a nyolcvanas években kitelepedett Svájcba. Az elmúlt évtizedekben számtalanszor hazajárt és itthon lakó egykori középiskolai barátjával többször ellátogatott a környező falvakba, többek közt Firtosmartonosra, ahol egy alkalommal megismerkedett a székelykeresztúri Böjte Csabával. Ekkor került szóba a firtosmartonosi iskola áldatlan állapota, és fogalmazódott meg a segítségnyújtás ötlete. Tavaly szeptemberben el is látogattak a településre, ahol megnézték az 1820-ban épített iskola épületét, és meggyőződtek a támogatásuk szükségességéről.
– Amint visszamentem Svájcba, azonnal a Rotary Club elé terjesztettem a kérésemet, a tagok pedig pozitívan álltak az ügy mellé. Még a tél beköszönte előtt Böjte Csaba mesterember segítségével kicseréltük az iskola ablakait, elvégeztük az épület szigetelését, kijavítottuk a padlót és az ajtókat is rendbe tettük. Az iskola körül egy nyolcvan méteres kerítést építettünk. A svájci barátaim örömmel segítettek – mondta el kérdésünkre Werner Wagner.
Május 8-án érkezett Firtos­martonosra a szállítmány, amelyet a svácji Rotary Club négy tagja (Reto, Urs, Dagi és Hansjörg) kísért el, a helyi szülők segítségével sikerült lepakolni a tizenkilenc állítható iskolapadot és széket, valamint az okostáblát, kivetítőt, írószereket és könyveket. A helyi iskolába tizennyolc gyerek, az óvodába pedig tizenhárom gyerek jár, az óvónők is kaptak egy-egy íróasztalt. Ugyanakkor az etédi iskolának is adományoztak harminc dupla iskolapadot székekkel együtt.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek