Értékelni a másságot

Együtt a fogyatékkal élőkért

120

A Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programjának keretében tizenkettedik alkalommal várták Csíkszeredába a segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, a szakembereket, a szülőket és a fogyatékkal élőket a hétvégén. Az idei Együtt a fogyatékkal élőkért elnevezésű szakmai tanácskozás során a különleges gyerekek és fiatalok integrálásának lehetőségeit vették számba a meghívott előadók, hangsúlyozva azt a tényt, hogy csak szeretettel lehet igazán elfogadni a másságot.

Ludescher László: az emberek legalapvetőbb vágya az elfogadás Fotó: László F. Csaba

Tizenkettedik alkalommal szervezték meg Csíkszeredában az Együtt a fogyatékkal élőkért elnevezésű konferenciát a Gyulafehérvári Caritas Fogyatékkal élőket támogató programjának keretében. A kétnapos program a Különleges vagyok, befogadtok? mottóra épült, és a speciális nevelési igényű gyerekek és fiatalok elfogadásának kérdéskörét boncolgatta.
A segítő szakmában dolgozó szervezetek munkatársait, szakembereket, szülőket és fogyatékkal élőket egyaránt megszólító rendezvénynek ebben az évben is az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza adott otthont. A tanácskozáson elsőként Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója szólalt fel, leszögezve: az emberek legalapvetőbb vágya az elfogadás.
– Mindenki valamiben más, különleges, mégis egyformán szeretnénk azt, ha a környezetünk megértene minket. Ez a konferencia, amely egyben képzeletbeli utazás is, körbejárja a különlegességgel járó kirekesztést, és rávilágít arra, hogy a szeretet elmossa a határokat, és segít értékelni a másságot – fogalmazott Ludescher László, hozzátéve, hogy az előadások olyan kapaszkodókat nyújtanak, amelyek segítenek megérteni a speciális nevelési igényű fiatalokat.
Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte: a Caritas évről évre magasabb színvonalú konferenciát szervez a Pedagógusok Házában, és reméli, hogy a jövőben is folytatódik majd ez a sikeres együttműködés.
– A legfontosabb az, hogy a jelenlévők az itt szerzett tapasztalatokat az integráció jegyében tudják hazavinni, és a környezetük javára fordítani – fogalmazott Burus-Siklódi Botond.
Az Apáczai Csere János Pedagógusok Házán és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségén kívül – idén először – a Babeș–Bolyai Tudományegyetem is társszervezője volt a rendezvénynek. Orbán Réka adjunktus beszédében hangsúlyozta: nagy öröm, hogy egy évtized után a kolozsvári egyetem is része a konferenciának. Rámutatott: a speciális nevelésű gyermekeknek gyakran nehéz a közösséghez alkalmazkodni.
– Ez a probléma nemcsak a különleges képességű fiatalt érinti, hanem az egész családját. Ebben a helyzetben a legfontosabb az igazi, valós elfogadás, amelyet csak akkor tudunk érezni, ha megtanulunk jól szeretni – hívta fel a figyelmet Orbán Réka.
A rendezvény két napja alatt különleges gyerekek és fiatalok integrálásával kapcsolatos szakmai előadásokon és műhelymunkákon vehettek részt az érdeklődők.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek