Értékek feltérképezése és közös tervek

Szakmai tanulmányút kézműveseknek

59

Több székelyföldi helyszínre látogatott húsz erdélyi szövő. A Hagyományok Háza Hálózatának hagyományőrző és közösségépítő programja révén a kézművesek feltérképezhették a régió értékeit, valamint közös elképzeléseket fogalmazhattak meg a tanulmányút során. A szervezet tevékenységét több erdélyi civil szervezet mellett a gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület is segíti.

Tanulmányúton az erdélyi szövők. Értékek közvetítése           Fotó: László Eszter

A korlátozások enyhítésével a kézműves-társadalom is folytatja tevékenységeit, elkezdett közösségépítő programjait. A létszámkorlátozások miatt csak húsz fővel, de a múlt héten sor kerülhetett egy szakmai tanulmányútra, ahol a résztvevők székelyföldi szövőműhelyekbe, szövőasszonyokhoz és gyapjúfeldolgozó műhelyekbe látogathattak el, tapasztalatot cserélve, tudást átadva.

Szövőműhelyekkel ismerkedtek
A Hagyományok Háza erdélyi hálózata helyi szervezetekkel partnerségben a hagyományok átadásának segítését, a közösségépítést, az elfeledett szokások újraélesztését tartja szem előtt, ennek tükrében szervez programokat, az idén létrejött alapítvány pedig a hálózat feladatköreit folytatja és egészíti ki. A gyergyószentmiklósi Portéka Egyesület a kezdeményezés partnereként több szövőműhelybe kalauzolta el a kézműveseket: Székelyvarságon, Lövétén, Erdőfülén, Baróton, Négyfaluban, Kászonaltízen és Cso­botfalván jártak.
A hosszú bezártság után nagy öröm volt a találkozás: életkedvet kaptunk egymástól a terveink folytatásához. A tanulmányutat Varságon, Kovács Anna néninél indítottuk, aki időskora ellenére fonással és szövéssel tölti az idejét, eleget tesz a meghívásoknak, hogy minél több érdeklődőnek átadhassa a tudását. A körutat Csobotfalván az Antal testvérpárnál fejeztük be, akik a legfiatalabbak a szakmában: hihetetlen lendülettel végzik a munkájukat, újításokat visznek a szövés tudományába, és így teszik maivá – mesélte el az utazás élményeit Páll Etelka, a Portéka Egyesület vezetője.

Tervezik a folytatást
Hozzátette: a folytatást is tervezik, a Nyárádmentén, a Me­ző­ségen és Kalotaszegen is szeretnék feltérképezni a szövéssel kapcsolatos hagyományokat és ma is létező, ezzel kapcsolatos tevékenységeket. Emellett Gyergyószentmiklóson szövőműhelyt is elindítottak a Fogarasy Mihály iskola épületében, ahol a gyapjú- és vászonszövés mellett a rokolyák szövésébe is belekezdtek az egyesület tagjaival. A járvány megjelenése miatt ez a tevékenység jelenleg szünetel, de remélik, hogy leadott pályázataikat pozitívan bírálják el, és újraindulhatnak a tevékenységek.
– Számunkra fontos, hogy a helyi civil szervezetek munkáját segítsük, hiszen ők ismerik leginkább az igényeket, a legjobb szakmabelieket, így rajtuk keresztül hatékonyabb munkát tudunk mi is végezni. Szeretnénk szakmai fórumokat is létrehozni, hogy az egy szakmához tartozók, jelen esetben a szövők, tapasztalatot tudjanak cserélni és erőt kapjanak. Érezniük kell, hogy érdemes ezt a tudást birtokolni, még többet kutatni és értékeinket továbbvinni – mondta el érdeklődésünkre László Eszter néprajzkutató, a Hagyományok Háza erdélyi hálózatának munkatársa. Hozzátette: más szakmákban – bútorfestőknél, fazekasoknál, fafaragóknál, bőrdíszműveseknél, hímzőknél – is szeretnék folytatni ezt a tevékenységet.

Boncina-Székely Szidónia 

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.