Értékek és kulturális intézmények a fókuszban

Online térben a megyenapok kínálata

85

A május 24-én kezdődött, virtuálisan megszervezett Hargitai Megyenapok a végéhez közelednek. A program célja felhívni a figyelmet a térség és a megye értékeire. Az oktató és ismeretterjesztő események mellett a szórakozás és a zene is helyet kapott a kínálatban. Számos oktató, fotós, zenész csatlakozott a rendezvényhez, őrizve és továbbadva a megye közösségeinek hagyományait.

Elkönyvelhető a siker                                                                                                        Fotó: László F. Csaba

A 12 naposra tervezett XVI. Hargitai Megyenapok nyolcadik napján nincsenek ugyan meg a végső elemzések, és a kiértékelő is hátravan. Rövid és intenzív egyeztetési folyamat eredményeként több mint 200 esemény került be a programkínálatba. Csík, Udvarhely és Gyergyó térsége egyaránt megmutatkozik, különböző műfajokban. A koordinációs feladatot a Hargita Megyei Kulturális Központ szakemberei látták el, kidolgozva a közös módszertant a bekapcsolódott kulturális intézmények számára.
– A Facebook felületein zajló események követőinek számát látva nyugtázhatjuk, hogy érdemes volt virtuális térben is megálmodni és megszervezni a Megyenapokat. Egyrészt azért, mert intézményeink meg tudták mutatni a szélesebb közönség előtt, hogy milyen munkát végeznek, milyen időtálló és érvényes, ugyanakkor értékes anyagok birtokában vannak – mondta Ferencz Angéla, a kulturális központ vezetője.
Mint mondta, egyrészt meg tudták jeleníteni az értékeket és kulturális intézményeket a beszédtérben olyankor, amikor a figyelmet és a közbeszédet más témák uralják. Másrészt örömet és élményt tudtak nyújtani az embereknek.
– Hiszek abban, hogy a kultúra, az ismeretszerzés az emberi mentális egészség nélkülözhetetlen eleme, és abban is hiszek, hogy annak a közösségnek, amelyben élünk és dolgozunk, vissza kell juttatni valamilyen formában az értékeket – fűzte hozzá a szervező intézmény igazgatója.
A reakciók, a hozzászólások ebben megerősítették a szervező csapatot. A fotókat úgy válogatta minden szervező, hogy minél több közösség megszólítva érezze magát. A népviseletet vagy a zarándoklatot bemutató képek, a Nagy P. Zoltán művészi felvételei sok nézőt vonzottak. Ha számokat kell mondani: több mint százezer megtekintés volt eddig, de még nem vonhatnak végső mérleget, hisz folyamatosan elérhetők lesznek a Facebookon.
– A dokumentumfilmeseknek is ünnep volt, hogy a Hargita Megye Tanácsa által támogatott alkotásaik újra középpontba kerültek. Több tízezres nagyságrendben jutott el az érdeklődőkhöz, az más kérdés, hogy végül hányan nézték meg azokat. De így is magas a szám, több, mint a korábbi időkben, mondhatni, hogy ebben a megyenapos tálalásban sokkal többen néztek dokumentumfilmet, mint korábban. Sikerült tartalmas pünkösdi programcsokrot is nyújtanunk, amiért rendkívül jó visszajelzések érkeztek – hangsúlyozta Ferencz Angéla.
Nagy érdeklődés övezte a gyermeknapi rendezvényeket, hiszen olyan produkciókat láthattak, amely helyi színészekkel, szereplőkkel zajlanak. Megtanulták ebben az időszakban, hogy az internet által kínált globális tálcán adjanak helyet a lokálisnak is, hívják fel a figyelmet a saját értékekre.
– Szeretném megköszönni minden intézménynek, amely bekapcsolódott, és gazdagította a kínálatot, vállalva azt, hogy legyőzik az ismeretlent, és újat tanulva belevágtak ebbe a digitális kalandba. Nem tudom, hogy ez az eredmény vetekedhet-e azzal az élménnyel, amelyet a találkozások és az igazi rendezvények nyújtottak, nyújtanak. Talán nem is kell összehasonlítani. De ami most egyedi volt, hogy ezek az események hálózatba szerveződtek, nem maradtak elszigeteltek, és ennek a hálónak egy-egy csomópontján megszülethetett a felismerés, amely a mottó is egyben, és oly sok jelentés tapad hozzá: összetartozunk – zárta összefoglalóját a főszervező.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.