2021, január 25, hétfő.
custom_html_banner1

Erőt meríteni egymás hitéből

Jövő héten zajlik az idei Ökumenikus imahét – több más településhez hasonlóan – Csíkszeredában is. A keresztény egységet hirdető kezdeményezés értelmében újból összefognak a katolikus és a protestáns egyházi vezetők a megyeszékhelyen, és egymás templomai­ban hirdetik az összetartozás fontosságát. Mint megtudtuk, ezen alkalmak nagy népszerűségnek örvendenek a hívők körében, de a lelkészek, plébánosok számára is meghatározó jelentőségűek.

Összfelekezeti alkalom. Közeledés a közös Istenhez Fotó: Lochom Zsolt

Az igazságra és csakis az igazságra törekedj… (5Móz 16,18-20) – országszerte ezzel a mottóval szervezik meg idén a Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet. Ebben az évben az indonéz keresztények készítették elő az imaheti anyagot, amelyet az elkövetkező időszakban Hargita megye több településén is megismerhetnek az érdeklődők.
Csíkszeredában január 21–27. között zajlik a rendhagyó esemény, amely összefogja a katolikus és a protestáns hívőket. Mint megtudtuk, ebben az időszakban 18 órakor kezdődnek az imaalkalmak. A keresztény egységet hirdető kezdeményezés értelmében az egyházi elöljárók „templomot cserélnek”, így hirdetik az összetartozás fontosságát.
Solymosi Alpár unitárius lelkész az evangélikus templomban várja majd a híveket. Lapunk érdeklődésére elmondta: nagyszerű lehetőségnek tartja a következő egy hetet, hiszen ilyenkor a városban lévő történelmi magyar egyházak egymáshoz közelednek.
– Sokat jelent az ökumenikus imahét a híveknek és nekünk, lelkészeknek, papoknak egyaránt. Ez az alkalom még közelebb hoz bennünket egymáshoz, és ilyenkor úgy érezzük, hogy jobban tudjuk értékelni egymás munkáját és a sajátunkat is – fogalmazott Solymosi Alpár, megjegyezve: egyfajta lelki fórumnak minősül a jövő heti ökumenikus programsorozat.
Tamás János evangélikus lelkész, aki a római katolikus Szent Ágoston-templomban mutat be istentiszteletet, rámutatott: fontos az, hogy a városban lévő hívők felekezettől függetlenül összegyűljenek és imádkozzanak. Kiemelte: az imahét lehetőség is egyben, és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan élnek is vele.
– Én a különböző felekezetek közeledéseként élem meg ezt az eseményt, mivel ilyenkor a protestánsok és a katolikusok is részt vesznek az igehirdetésen. Más-más gyülekezetben tartjuk az istentiszteletet, és ennek nagyon határozott üzenete van – taglalta Tamás János, hozzáfűzve azt is, hogy az imaheti alkalmak egymásra épülnek, így azok, akik mind a nyolc nap ellátogatnak az adott templomba, egyfajta lelki utazáson vesznek részt.
Szatmári Szilárd református lelkész a csobotfalvi Szent Péter és Pál plébániatemplomba várja majd a híveket. Vallja: alapvetően mind egyazon tőről származunk.
– Keresztények vagyunk. Egy Istenünk van. Az ökumenikus imahét szépen kifejezi azt, hogy össze- és egymáshoz tartozunk – fogalmazott Szatmári Szilárd. A református lelkész rámutatott: bármelyik templomban tartsák is az igehirdetést, mindig nagy az érdeklődés.
Göthér Gergely somlyói plébános az unitárius templomba látogat el az imahét keretében. Megkeresésünk apropóján emlékeztetett: a katolikus érdeklődők ne várják a szentostya kiszolgáltatását, mert ilyenkor csak igeliturgiát tartanak, a szentáldozás elmarad majd.


– Hiszem és vallom, hogy az egység Isten ajándéka, kegyelem, amelyet együtt kell kikönyörögjünk az Úrtól, vagyis intenzíven együtt kell imádkoznunk. Ezt tesszük az egységért való imádság hetében – fogalmazott Göthér Gergely. – Nem azért vagyunk együtt, mert szégyen lenne, ha egy megyeszékhelyen elmaradna a meghirdetett imahét. Hanem arról van szó, hogy örömmel megyünk el egymás templomába, mivel így egymás hitéből is épülünk, abból merítünk erőt. Mindnyájan Istent keressük, és számunkra Jézus Krisztus jelenti az utat. Az ökumené a kereszténység hatalmas próbája, mert csak úgy lehetséges megvalósítani, ha a keresztények megélik egymás felé mindazt, amit Jézus tanított – ecsetelte a plébános, hangsúlyozva: ha tiszteljük egymást és az istentiszteletek sokféleségét, közelebb kerülünk embertársainkhoz, és küldetésünkben afelé az egység felé haladunk, amiért Krisztus imádkozott.

Imahét a Krisztus-hívők egységéért

Gyergyószentmiklóson az ökumenikus imahetet szintén január 21–27. között tartják. A szertartások este 18 órától kezdődnek.
Az imahét programja:
Hétfő: Szent István római katolikus templom;
Kedd: örmény katolikus templom;
Szerda: református templom;
Csütörtök: unitárius imaház;
Péntek: baptista imaház;
Szombat: Munkás Szent József római katolikus templom;
Vasárnap: Szent Miklós római katolikus templom.

Székelyudvarhelyen az egyetemes imahét a belvárosi templomokban már félidőnél jár. Mint már korábban jeleztük, hétköznapokon 18 órakor kezdődnek az istentiszteletek. A római katolikus templomokban igeliturgia lesz, szentáldozás nélkül.
Csütörtök: Szent Miklós római katolikus templom;
Péntek: belvárosi református templom;
Szombat: belvárosi unitárius templom;
Vasárnap: zárul az ökumenikus imahét, mindhárom felekezet saját templomában dicsőíti Istent

Székelykeresztúr történelmi egyházai 2000 óta együtt ülik az imahetet. Templomaikban este 18 órától ökumenikus istentiszteleteken találkoznak.
Hétfő: betfalvi református templom;
Kedd: Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplom;
Szerda: keresztúri református templom;
Csütörtök: keresztúri unitárius templom;
Péntek: a fiatfalvi felekezetközi templomban zárják az imahetet.

Az ökumenikus imahét programja Csíkszeredában:

Január 21., hétfő 18 óra – Millenniumi-templom – Bálint Emil plébános;
Január 22., kedd 18 óra – zsögödi templom – Kovács József káplán;
Január 23., szerda 18 óra – református templom – Sebestyén Ottó plébános;
Január 24., csütörtök 18 óra – Szent Ágoston-templom – Tamás János evangélikus lelkész;
Január 25., péntek 18 óra – csobotfalvi templom – Szatmári Szilárd református lelkész;
Január 26., szombat 18 óra – unitárius templom – Göthér Gergely plébános;
Január 27., vasárnap 18 óra – evangélikus templom – Solymosi Alpár unitárius lelkész.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,353RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb