Erős mezőnyben kell helytállni

Kolozsváron rali, Csíkszentkirályon hegyi verseny lesz

32

Ma kezdődik és holnap este ér véget a hazai ralibajnokság második futama, a Transzilvánia Ralinak Kolozsvár és környéke ad otthont. Vasárnap a Szentimrei Büdös felé vezető megyei úton a másodosztályú országos hegyi bajnokság második versenyét tartják.

Brassó után Kolozsváron is bíznak a jó szereplésben a csíki ralisok Fotó: Balázs Attila

Két autósversenyt tartanak a hétvégén az országban, ebből az egyiknek Hargita megye ad otthont. Kolozsváron és környékén a hazai ralibajnokság második futamára kerül sor, a ma kezdődő Transzilvánia Rali egyben a Tour European Rally (TER) sorozat első viadala is. Több mint százan szerepelnek a nevezési listán.
Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre két napja már Kolozsvár környékén rója a kilométereket, a Transzilvánia Rali pályabejárásait követően viszont nem mindennel volt elégedett a csíki páros. – Az elmúlt évekhez képest a szakaszok majdnem ugyanazok, viszont a szervezők idénre két szelektívet az ellentétes irányban jelöltek ki. A jósikafalvi szelektív a tavaly lejtmenetben volt, idén viszont az emelkedő irányban lesz, és annak ellenére, hogy nagyon jó az aszfalt minősége, mégis az egyik legnehezebb szakasz lesz – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta azt mondta, az említett szakaszon rengeteg a híd és sok a bukkanó.
– Egy-egy hopp után nem lehet belátni az út folytatását, így akár egy rövid ugratás is végzetessé válhat versenyzés szempontjából. Óriási figyelmet igényel mind a pilóta, mind a navigátor szempontjából a szakasz, amelyen a keskeny út miatt minden apró hiba értékes másodpercekbe kerülhet – tette hozzá Teslovan.
A verseny leghosszabb szakaszán a legrosszabbak a körülmények. – A Tárnica szelektíven az út minősége katasztrofális. Havasnagyfalutól van az indulás, a 25 kilométeres szakasz első része tűrhető, de legalább húsz kilométeren borzasztó az aszfalt, illetve a betonból készül útburkolat. Akkora árkok vannak, mind Csíkszereda egyes utcáiban – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, a Brassó Ralin a rossz út miatt rövidítettek meg egy szakaszt, Kolozsváron viszont a teljes szelektívet törölni kellene a rossz út miatt. – Szerintem sokan kapnak majd ott defektet, pláne, hogy lejtmenetben lesz a gyorsasági, a sebességek emiatt nagyobbak lesznek, itt viszont aki nem lesz óvatos, lehet, hogy nem látja meg a kolozsvári célt – tette hozzá a csíki navigátor.
A versenyben két – egy nemzetközi és egy hazai – értékelés lesz, így duplán értékesek a megszerezhető pontok. A Teslovan–Cseh páros géposztályában – az 5-ben – a hazai értékelésben nem hirdetnek majd győztest, hiszen ebben a kategóriában csak hárman állnak rajthoz, viszont az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában újra népes mezőnnyel harcolnak a pontokért. Az előzetes nevezési listán 101 páros szerepel, ebből 72-en az országos bajnokságban és a nemzetközi értékelésben, négyen a veterán autók kategóriájában, 25-en pedig a rali-2-ben hajtanak a pontokért. A 72-es országos bajnoki mezőnyből 35 páros az elsőkerék-meghajtású autók kategóriájában szerepel.
– Természetesen kategória-győzelemért utaztunk Kolozsvárra, de ismerve ellenfeleinket, nem lesz könnyű dolgunk. Az országos értékelésben szeretnénk az első tízbe kerülni és megnyerni az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját, hiszen ez utóbbiban a bajnoki címre hajtunk – nyilatkozta lapunknak Teslovan Adrian.
Ma 16 órakor kezdődik a verseny a Magyarkapus (21,3 km), a Jósikafalva (13,45 km), a Tárnica (24,97 km) és Szászfenes (7,15 km) szelektívekkel, holnap a Roska–Boldogságok Völgye (9,65 km), a Magyargyerőmonostor (8,75 km), a Szászfenes és a Bánffydongó (12 km) szakaszt kétszer, a Jósikafalva szelektívet pedig egyszer teljesíti a mezőny, a Kolozsvár Aréna körül sorra kerülő szuperszpeciállal zárul a Transzilvánia Rali.

Hegyi verseny a közelben
Vasárnap a Szentimrei Büdös felé vezető megyei úton tartják a hazai másodosztályú hegyi bajnokság második versenyét. A csíkszeredai Richy Racing Team által szervezett viadal holnap este fél hétkor Csíkszentkirályon a résztvevők felvonulásával kezdődik, majd este hétkor lesz a helyi polgármesteri hivatal előtt a hivatalos csapatbemutató.
Vasárnap 10 órától lesz a pályabejárás, 11.20-kor kezdődik az időmérő edzés, az első futamot 13, a másodikat 14, a harmadikat pedig 15 órától tartják. A verseny ideje alatt teljes útzár lesz a 123D megyei úton a 4. és a 10. kilométerek között 10 és 12, illetve 13 és 16.30 óra között. A szervezők közlése szerint 12 és 13 óra között megnyitják a közúti forgalmat. A verseny díjkiosztója 17 órakor lesz.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.