Erős életösztön a gyúródás Gyergyócsomafalván

Búcsús szentmisére tartva. Ünnep és hálaadás Fotó: Kertész László

„Gyúródsz, mint a csomafali” – tartja a mondás Gyergyószéken, a község pedig az őszi Bognyeső Nap után ezt a jelzőt is magára vállalta: Csomafali Nagy Gyúródás néven tartották meg a település idei ünnepét. Márton László Szilárd polgármester rámutatott: a helyiek felvállalták ezt a jelzőt, amely nem negatív tulajdonságot, annál inkább erős életösztönt jelez. Minden korosztály megtalálhatta a kedvére valót az ötnapos programkínálatban, hisz ahogy Csomafalván mondják: Szent Péter napjára még a rabokat is hazaengedik.

Búcsús szentmisére tartva. Ünnep és hálaadás Fotó: Kertész László
Búcsús szentmisére tartva. Ünnep és hálaadás Fotó: Kertész László

Idén falunapok helyett Csoma­fali Nagy Gyúródást tartottak a községben, a megnevezést pedig olyannyira komolyan gondolták, hogy a vasárnapi meglepetésprogram részeként, a helyi piactéren lévő csuklós buszon tényleg lehetőség nyílt a gyúródásra.

Nem gúnyolódás, hanem érték
– Az idei községünnepnek identitáserősítő szerepet szántunk. Egyrészt ezért volt a névváltás, másrészt, hogy a környező települések, ugyanakkor a cso­ma­fal­viak is lássák, hogy bármilyen névvel is illetnek bennünket, annak pozitív értéke is van – fogalmazott Márton László Szilárd polgármester, mondván, a gyúródás valójában egy nagyon erős életösztönt jelent, amelyet az 1600 háztartás esetében található több mint 300 bejegyzett vállalkozás is tükröz. A településvezető azt mondta, véleménye szerint a csomafalviak pozitív hozzáállással vállalták ezt a jelzőt, amennyiben pedig megerősödik ez az érzés, a továbbiakban Csomafali Nagy Gyúródás néven fut majd a község ünnepe. Hozzátette, természetesen semmit nem akarnak ráerőltetni a lakosságra, így erre az idő ad megfelelő választ.

Borvízkiállítás, filmvetítés és Szent Péter és Pál-búcsú
Két részre osztották az ötnapos ünnepet: négy napig tartott a „gyúródás” számos sportrendezvénnyel, könyvbemutatóval, festménykiállítással és koncertekkel, míg tegnap már a hagyományos Szent Péter-napi búcsún vettek részt a helyiek és a vendégek.
Az ünnepi szentmisét megelőzően, a Borsos Miklós téren felvonták a község zászlaját, majd a fúvószenekar kíséretében a felső nyírkerti rendezvénycsűrhöz vonultak, ahol filmvetítéssel egybekötött borvízkiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.
Az „Ennek a víznek keletje vót” Csomafalva vizei című dokumentumfilmet a helyi polgármesteri hivatal megbízásából készítették. A félórás film megszólalók bevonásával ismerteti a csomafalvi borvíz jellegzetességét, és azt a különleges módot, ahogy annak idején Korondon készített agyagkorsókban szállították Gyergyószentmiklósra a „folyékony aranyat.” Az idősek emlékeznek erre az időszakra, sőt arra is, hogy „amikor a csomafalvi borvíz ereje gyengült, az idő megváltozott”. A csomafalviak így már nemcsak a bognyeső és gyúródó, hanem a borvizes megnevezést is felvállalták.
Összesen 86 kutat találunk a községben, a film anyagához pedig a helyi borvízfürdőnél is forgattak, amelyet közel ötven év után, 2008-ban állítottak helyre. A kiállításon többféle helyi borvíz volt, amelyekkel kapcsolatban dr. Szőcs Levente néprajzos-muzeológus megjegyezte: nem lehet ennyire „jóllakni” más vizekkel, éppen ezért vigyázni kell rájuk.
A tegnapi zárónap koncertekkel folytatódott, majd este lézershowt tartottak, amelynek a Megfestjük az eget megnevezést adták. Ez is egy helyi mondásból fakad, mely szerint, ha azt mondják a csomafalvinak, hogy fesse le az eget, nem azt válaszolja, hogy mégis hogyan, hanem milyen színű legyen?

Kertész László