Erna álma: hazahozni az aranyérmet!

Speciális Olimpiai Játékok 2019

762

Nagy álma valósul meg a szé­kely­udvarhelyi Veress Ernának: négy társával képviselheti az országot márciusban az Egyesült Arab Emírségekben megszervezendő Speciális Olimpiai Játékokon.

Erna kitartóan, kemény munkával halad célja felé Fotó: Facebook

Nyolc évvel ezelőtt, 2011-ben kezdődött minden. Veress Anikó, Erna édesanyja, a Pro Down Alapítvány elnöke úszótanfolyamra íratta be azokat a fiatalokat – többek közt lányát is –, akik az alapítványhoz jártak napközi foglalkozásokra. Az akkor 23 éves Erna itt találkozott először ilyen formában a vízzel, s hála úszóoktatójának, Ștefan András Mihálynak, rögtön megszerette a vizet.
– Az első, tíznapos úszótanfolyamot a városi strandon szerveztük meg, Stefi vállalta el az oktatást, az Egészségügyi Technikumból pedig minden fiatalra egy-egy önkéntes diák felügyelt. Azóta is minden évben az elsőéves tanulók nálunk töltik a gyakorlati időt. Szóval első nap, amikor a csapat bevonult a strandra, bőven volt nézelődő, de aztán megszokták, hogy ott vagyunk – eleveníti fel mosolyogva a kezdeteket Veress Anikó.
Az első évben Erna és Tamás sajátította el az úszást, a többiek pedig lassan hozzászoktak a vízhez. A következő évben már Kató, Ervin is megtanult, János, aki Pestről került a közösséghez, már tudott úszni. Ezt követően elkezdődtek a rendszeres, heti úszások először a Pávakertben, majd a Septimiában.
– Azóta is, amikor foglalkozások vannak itt nálunk, a Bethlen negyedi székhelyen, minden péntek az úszásé. Reggel nyolckor az uszodában kezdünk – mondja Anikó.

Gőzerővel készülnek a versenyre
2003-ban alakult meg Bukarestben a Special Olympics Alapítvány, Anikó interneten kereste meg őket és érdeklődött a lehetőségek felől.
– Megírtam, hogy Székely­udvar­helyen van négy úszónk, és rákérdeztem, hogy szerveznek-e nekik is versenyeket. Rögtön visszajeleztek és azt írták, majd szólnak, amikor sor kerül erre. Első alkalommal Craiovára mentünk a négy fiatallal, ugyanis minden évben egy-egy nagyvárosban rendezik meg ezeket a sporteseményeket. Aztán Marosvásárhelyen, Aradon, Nagybányán, majd Târgovișten vettünk részt a versenyeken, de voltunk már Párizsban és Koszovóban is. Idén Brassóban szervezik meg az országos versenyt. A versenyeken nagyjából háromszáz sportoló vesz részt, ugyanannyi önkéntessel. Kötelező sportág az atlétika, ezenkívül választott sportág a kosárlabda, tollaslabda, bocce, úszás, egyénileg és csapatban is versenyezhetnek – részletezi Anikó. Erna és három társa ezekről a versenyekről sok esetben hozott haza aranyérmet, ezüstöt és bronzot.
– Először a mellúszást tanultam meg, ez volt az alap, majd a pillangót, azt mondják, ez a legnehezebb. Huszonöt méteren a pillangóúszást kell bemutatni, ötven méteren pedig a mellúszást, vegyes váltó is van. A világbajnokságon az országot négyen képviseljük, Aradról Oprea Mara, Nagybányáról Cupșa Andrei, Ploiești-ről Moldoveanu Codruț – mondja Erna, aki nem is a verseny, hanem inkább a repülőút miatt izgul, és amiatt, hogy édesanyja külön géppel utazik majd Dubajba, és csak ott találkoznak.
Az atléták és úszók Dubajban mérik össze tudásukat, a többi sportágban jeleskedők pedig Abu Dzabiban versenyeznek március 14–21. között.
Tavaly augusztusban már elkezdték a komolyabb felkészülést: a többi sportágban jeleskedő társukkal együtt edzőtáborban gyakoroltak a Brassó melletti Cheile Grădiștei-en. Mivel a fiatalokat az ország különböző pontjairól válogatták össze, mindenki otthon edz. Erna keményen és kitartóan végzi Stefi utasítására a feladatokat, heti három alkalommal több órát tölt a medencében.
Erna álma, hogy világbajnok legyen. Mivel a szülinapja március 25-én lesz, azt mondja, szeretné meglepni magát egy aranyéremmel, de nemcsak magára gondol. „Stefi nyolc év alatt nagyon sokat tett értem, köszönöm ezúttal is. Nélküle nem tartanék itt. Nemcsak magamnak, neki is szeretnék bizonyítani” – mondta Veress Erna.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek