Érkeznek a matematika- és környezetismeret-tankönyvek

75

Folyamatosan érkeznek a Hargita Megyei Tanfelügyelőséghez az első és második osztályos, magyar anyanyelvű diákok matematika- és környezetismeret-tankönyvei – tudtuk meg Waczel Ferenc humánerőforrásért felelős tanfelügyelőtől. Király András György kisebbségi oktatásért felelős államtitkár szerint tanév végéig minden magyar oktatási intézmény megkapja az új tanterv szerinti elsős és másodikos tankönyveket.

Elemisták Menaságon. Új tankönyvek a tanév végére
Elemisták Menaságon. Új tankönyvek a tanév végére

Márciusban érkeztek meg az első matematika- és földrajz-tankönyvszállítmányok Hargita megyébe.
– A pedagógusok képviselőivel még 2014 őszén egyeztettünk arról, hogy az új matematika- és környezetismeret-tankönyvek közül melyiket szeretnék használni a tanórákon. A rendelést összeírtuk és továbbítottuk a minisztériumnak. A magyarra fordított kiadványokból március harmadik hetében érkezett meg az első szállítmány a tanfelügyelőséghez, majd egy újabb a múlt héten, kedden – tájékoztatott a jelenlegi helyzetről Waczel Ferenc.
A humánerőforrásért felelős tanfelügyelő szerint eddig közel háromezer tankönyv érkezett meg a megyeközpontba – tehát a Hargita megyei szükségletnek a fele –, a kiadványokat pedig folyamatosan osztja szét a tanfelügyelőség.
– Az első és második osztályos matematika- és környezetismeret-kiadványok szétosztását követően ez a két elemi osztály fog a legjobban állni tankönyvek szempontjából, hiszen a harmadik osztályosoknak jelenleg csak magyar kommunikációs tankönyvük van, míg a negyedikesek számára egyáltalán nincsenek könyvek – részletezte a tanfelügyelő.
Király András György kisebbségi oktatásért felelős államtitkár szerint a minisztérium májusra írt ki új licitet a tankönyvekre, a kiadványok között szerepel többek között az Ábel Kiadó második és harmadik osztályosok számára készített zenetankönyve, illetve a harmadik osztályban hiányzó speciális román kommunikációs tankönyv.
– Jelenleg a Normand és az Ábel kiadó vállalkozottt arra, hogy harcba száll a magyar tankönyvek nyomtatásában, azt gondolom, az ő kapacitásuk is véges, részben tehát ez is az oka annak, hogy ilyen lassan halad a magyar nyelven tanuló diákok könyveinek az ügye – nyilatkozta lapunknak az államtitkár.
Adorján Attila zeneoktatásért felelős tanfelügyelő szerint a magyar diákok számára évek óta nem készült új tankönyv, a tanulók még mindig a régi, talán a hetvenes években összeállított kiadványok szerint tanulják a zenei ismereteket.
– Mindenkinek nem is jut a régi tankönyvekből sem, így a tanárok leleményességén és felkészültségén múlik az általános iskolában a zeneórák minősége – mondta Adorján.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.