Érkezik a harmadik negyedévi

84

Összesen 119 millió lejt oszt szét a napokban a gázolajár-támogatásra jogosult gazdák között az APIA. A mezőgazdasági kifizetési ügynökség a pénzt ezúttal a gazdák tavalyi harmadik negyedévi, július–szeptemberi elszámolásai alap­ján folyósítja.

Pihenő erőgépek. Utólag fizetik az elhasznált üzemanyagra a támogatást Fotó: Domján levente

Tegnaptól kezdődően újabb összeg­eket folyó­sít a tá­mog­atásra jogosult gazdálkodók bankszámláira a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). Ez alkalommal a 2016 harmadik negyedévére járó gázolajár-támogatást fizetik ki arra az üzemanyag-mennyiségre, amit a gépesített mezőgazdasági munkálataik során a gazdák július 1. és szeptember 30. között elhasználtak. A gazdák tavalyi harmadik negyedévre elszámolt üzemanyagszámláik alapján a gázolaj kiskereskedelmi árát terhelő jövedéki adó utólagos és részbeni visszatérítéseként literenkénti 1,8 lejes – egészen pontosan 1,7975 lejes – támogatásra számíthatnak: a célra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a január 11-én elfogadott 3-as számú miniszteri rendelet értelmében 119,116 millió lejt különített el, ami országos szinten összesen 66,267 millió liter üzemanyag kedvezményes árú mezőgazdasági célú utófinanszírozására elegendő. A rendelkezésre álló pénzügyi keretösszegből 112,256 millió lejt (62,451 millió liter gázolajra) a növénytermesztő farmok, 6,133 millió lejt (3,412 millió liter üzem­anyagra) az állattenyésztő gazdaságok és állattartó telepek, 726 ezer lejt pedig (a jövedéki adót 403 ezer liter motorinára visszatérítve) a talajjavítási munkálatokat végző szakcégek támogatására fordítják – derül ki a miniszteri rendelet mellékletéből.
A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség ugyanakkor külön közleményben hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy a tavalyi utolsó negyedévi időszakra szóló üzemanyagszámlák elszámolására szűk egy hét áll még az érintettek rendelkezésére: a 2016. október-decemberére szóló gázolajár-támogatási kérelmek benyújtási határideje ugyanis január 29-én lejár.
Hargita megyéből egyébként a 2017-es gázolajár-támogatásra vonatkozó előzetes engedélyezési kérelmét az APIA-hoz 403 gazda nyújtotta be, a literenkénti 1,8 lejes gáz­olajár-támogatási lehetőséggel Har­gita megyéből az előző esztendőben is hasonló számú gazdálkodó élt.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.