Érintkezések – magyar utazókról és felfedezőkről

Kiállítás és vetélkedő Székelyudvarhelyen

65

Október 22-ig látogatható a művelődési ház előterében az a kiállítás, amely háttéranyagául szolgál egy középiskolásoknak szóló vetélkedőnek. Aki sokat tud majd az utazókról, maga is utazhat. Nem is akárhová, hanem Brüsszelbe, Bukarestbe vagy Egerbe.

Magyar felfedezők és utazók. Világnézetek találkozása Fotók: székelyudvarhelyi RMDSZ

Az Érintkezések – magyar utazókról és felfedezőkről című kétnyelvű (magyar és angol) kiállítás Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő kezdeményezésére elsősorban brüsszeli közönség számára készült, de korábban már több erdélyi településre, sőt Muravidékre is eljutott, ebben a hónapban pedig Székelyudvarhelyen láthatják az érdeklődők.

Kőrösitől Telekiig
A tárlat tíz jeles magyar utazó életművét mutatja be. Ott van közöttük Kőrösi Csoma Sándor, aki a magyar őshaza keresésére indult, végül a tibeti nyelv szakértőjévé vált; Vámbéry Ármin, a dervis ruhás Ázsia-kutató; Teleki Sámuel Afrika-kutató; Stein Aurél orientalista, régész, geográfus, Belső-Ázsia homokba temetett városainak feltárója; Germánus Gyula orientalista; Déchy Mór, a Kaukázus feltárója; a sivatagkutató Almásy László és mások.
A péntek délutáni megnyitón az EP-képviselő elmondta, akkor született meg ennek a kiállításnak az ötlete, amikor egyre többet kezdtek az Európai Unióban Magyarországgal foglalkozni és egyre több valótlanság hangzott el az országgal és a magyarokkal kapcsolatban. – Azt próbáltuk ezen a kiállításon keresztül is érzékeltetni, hogy mi magyarok nem azért jártuk be a nagyvilágot, hogy szétverjünk kultúrákat, leigázzunk népeket, hanem, hogy valóban érintkezzünk és találkozzunk különböző emberekkel, különböző világnézetekkel. Ennek a kiállításnak az üzenetére ma is éppúgy szükség van Európában, mint néhány évvel ezelőtt – hangsúlyozta Sógor Csaba.

Háromfős csapatokat várnak
A kiállítás megtekintése élmény lehet a magyar tudományosság, a felfedezők iránt érdeklődőknek, ugyanakkor pedig háttéranyagául szolgál egy középiskolásoknak szóló műveltségi vetélkedőnek, amit Sógor Csaba és az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete hirdetett meg a megnyitón. A nyertes csoport és kísérőtanáruk brüsszeli tanulmányúton vehet részt, melynek során ellátogathatnak az Európai Parlamentbe. A második helyezettek Bukarestbe, Románia Parlamentjébe utazhatnak Antal Lóránt Hargita megyei szenátor meghívására, a harmadikként befutók pedig Egerbe, a Heves Megyei Önkormányzathoz látogathatnak le Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnökének felajánlásával.
A vetélkedőre október 31-ig jelentkezhetnek legtöbb háromfős csoportokban a székelyudvarhelyi középiskolás diákok, a döntő november 15-én, a székelyudvarhelyi Stúdió mozi épületében lesz. A kiállításról Sógor Csaba képviselő weboldalán, a sogorcsaba.eu oldalon is lehet olvasni, ugyanott pedig további részletek találhatók a jelentkezés módjáról.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek