Eredményeit, terveit ismertette a gyulafehérvári Caritas: Sokszínűen, segítő szándékkal idén is

24

A 2020-as jubileumi évben is folytatja tevékenységeit, új képzésekkel, sokrétű, segítő szándékú programsorozattal szól az emberekhez a gyulafehérvári Caritas. A 30. születésnapját idén ünneplő szervezet gyer­gyó­szentmiklósi kirendeltségén az elmúlt év eredményeiről és az idei tervekről, célokról sajtótájékoztatón számoltak be a munkatársak.

Számtalan tevékenységet végez a gyulafehérvári Caritas                                                                      Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A különböző ágazatok munkáját ismertetve elsőként az Otthoni Beteggondozói Szolgálat tevékenységeit emelte ki Balázs Katalin, a szervezet szóvivője. Elmondta: Tölgyestől Marosfőig 15 önkormányzattal állnak szerződéses viszonyban, 37 munkatársuk, 8 önkéntesük látja el azt a 750 személyt, akik igénylik a gondozást. A szóvivő hozzátette: a régióban egyedül a maroshévízi önkormányzattal nem sikerült szerződést kötni, ettől függetlenül ott is működik beteggondozói ellátás.
A segítés szándékával hozták létre a Szent Erzsébet Öregotthonban működő Alzheimer Cafét, ahol a demens betegek hozzátartozóinak, gondozóinak támogatását tűzték ki célul. A programban egészségügyi dolgozók is részt vesznek: a találkozókon nemcsak hasznos tudást lehet szerezni, de tapasztalataikat is megoszthatják a résztvevők. Az Alzheimer Café találkozói minden hónap utolsó szerdáján délután öt órától zajlanak, bármelyik alkalommal be lehet kapcsolódni. A daganatos betegek önsegítő csoportja, Kedves Rita és András Ildikó vezetésével, többalkalmas beszélgetések szervezésével működött tavaly. A találkozók előre meghirdetett időpontokban idén is folytatódnak.
A szociális ágazat szerteágazó tevékenységeit Kassay Noémi régiókoordinátor ismertette, kiemelve a 2019-ben útjára indított Iránytű projektet, amely révén hátrányos helyzetű fiatalok munkában való elhelyezkedését segítik. A magyarországi, spanyol és bolgár partnerekkel széles körű és változatos tapasztalatcserét folytatva, fő célkitűzés a hátrányos helyzetű fiatalok iskola melletti képzése, foglalkoztatásukhoz való felkészítése.
A Caritas-iskola keretében működő felnőttoktatási képzések között idén először hirdetnek meg olyan szakirányt, ahol szenvedélybetegekkel kapcsolatos tanácsadói képesítést lehet szerezni. A képzést várhatóan az év második felében hirdetik meg, már rendelkezik a szükséges akkreditációval. Balázs Katalin elmondta: Romániában ez lesz az első ilyen jellegű magyar nyelvű képzési lehetőség.
Gyergyószentmiklóson február elején indul csoportfoglalkozás várandósoknak – tájékoztatott Czirják Lujza mentálhigiénés szakember. A nyolcalkalmas foglalkozás részeként a leendő édesanyákat lelkileg és szellemileg is felkészítik az anyaságra, segítenek abban, hogy ez az ismeretlen állapot tudatosabbá, közelibbé váljék számukra. A korábbi alkalmakhoz hasonlóan idén is szakemberek bevonásával, a csoporttagok igényeinek felmérésével tervezik meg a találkozókat. A foglalkozásra február hatodikáig lehet jelentkezni a lujza.czirjak@caritas-ab.ro címen.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek