Eredeti ünnep sok zenével, lengyel szállal: Március idusa Székelyudvarhelyen

25

Székelyudvarhely idén is megadja a módját március 15-e megünneplésének: olyan különleges ünnepi produkciókon vehet részt az érdeklődő, amelyek kimondottan erre az alkalomra készülnek. Ne közhelyekre, politikai beszédekre, ne gyászzenére és hosszan tartó koszorúzásra számítsanak, hanem valami egészen másra.

Ünnep másképp. A fiatalokhoz is szól                                                                                         Fotó: Lőrincz Csaba

Nagyszabású, háromnapos ünnepséggel tiszteleg a város az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 172. évfordulója előtt. A keret részben hagyományos, de a polgármesteri hivatal rendezvényszervező irodája teljesen újszerű, rendhagyó, friss tartalommal tölti ezt meg, a különleges program a város kulturális intézményeinek összefogásával, több hónapja tartó kreatív munkájával valósul meg. Erről osztottak meg részleteket tegnap a művelődési házban a Városháza munkatársai, és az ünnepi produkció, illetve események alkotói, szervezői.

Erőt, tisztességet!
A nagy napon, március idusán a szokásos időpontban és helyen, a déli harangszóval a Márton Áron téren kezdődik az ünnepség. Megkoszorúzzák a Vasszékely szobrát, majd beszédet mond Gálfi Árpád polgármester és Ryszard Pabian, annak a lengyelországi városnak, Jaslónak a polgármestere, amellyel március 14-én testvérvárosi kapcsolatra lép Székelyudvarhely. A nagyszínpadon pedig különleges zenei produkciót mutatnak be, amelynek előkészítését Kovács László karnagy koordinálja, a próbák januárban kezdődtek el. Az esemény csúcspontján 170 ember lesz színpadon, a repertoár modern, mai darabokat is tartalmaz, a műsorban közreműködik a Székely Dalegylet férfikara, a Balázs Ferenc és az Alla Breve vegyes kar, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola kórusa, hat szólista és több zenekar, zenész.

Lengyel kapcsolat, erdélyi panoráma
Közben a Patkó szomszédságában, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium belső udvarán különleges szabadtéri installációval, fényekkel, hangjátékkal és az Erdélyi Panoráma nagyméretű másolatával vezetnek be a nagyszebeni csatába, a 172 évvel ezelőtti tavaszi hadjárat egy dicsőséges pillanatába. E momentum is az ünnepség „lengyel szálát” erősíti, hiszen a lengyelországi Tarnow város tulajdonát képezik a körkép fennmaradt részei, amelyet két évvel ezelőtt az udvarhelyiek is eredetiben láthattak az említett város múzeumának és a Haáz Rezső Múzeumnak köszönhetően.

Forradalom.ma 2020
A Tomcsa Sándor Színház 2016-ban jelentkezett első ízben rendhagyó forradalmi műsorral, és kétévente eleveníti fel a társulat az 1848-as esztendő nagy pillanatait, korhű ruhákban, színházi eszközökkel. Az idén az eddigieknél is különlegesebb produkcióval készülnek, ami „nem egy előadás, inkább koncert, vagy netán rendhagyó történelemóra, de olyan, mint egy dokumentumfilm a tények felidézésével, amelyeket dal, slam vagy vers követ” – mondta Tóth Árpád színművész, a produkció rendezője. Egy történelmi ívet vázolnak fel az 1848. március 15. és az aradi megtorlás közötti eseményeken át, és valahogy azt is meg fogják jeleníteni, hogy mit jelenthet egy mai fiatalnak az, hogy forradalom, szabadság, haza. Számos Petőfi-verset zenésítettek meg (Ila Gábor, Molnár Ede), az Eztán Együttes zenél majd, közreműködik Abodi Nagy Blanka énekesnő, a Tamási Áron Gimnázium Vox Gimiensis kórusa, az Udvarhely Néptáncműhely táncosai és a színészek. Sőt, mivel épp Székelyudvarhelyen tartózkodik Anger Zsolt Jászai Mari-díjas magyarországi színész és rendező, így ő is szerepet kap a különleges produkcióban, amelyben rock-, metal-, dzsessz- és népzenei elemek, mozgás és játék, fények és videomontázs varázsolja a közönség elé azt az évet, amire ma is büszkék lehetünk.
A forradalom.ma 2020 délután 6 órakor kezdődik a Márton Áron téren.

Valami új, valami más
A fentieken kívül több kísérőprogramja is van az ünnepségnek: idén is lesz huszártoborzó gyerekeknek a gimnázium bentlakásának udvarán, műveltségi vetélkedő középiskolásoknak, huszárcsákó, kokárda és tűzzománc kitűző készítése a művelődési ház szervezésében, fotókiállítás, alkotópályázat és kiállítás a könyvtárnál, amelyet ezúttal Bem tábornok témával hirdettek meg, és ünnepi szimfonikus hangverseny a Székelyföldi Filharmónia előadásában.
A próbákról készült hangfelvételek is azt vetítik elő, hogy a Városháza égisze alatt egy igazán széles körű és nagyszerű „kulturális” összefogás tanúi lehetnek az udvarhelyiek, akik egy egyedi, egyszeri és szinte megismételhetetlen élmény részesei lehetnek majd március 15-én.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek