Erdőtüzek: Emberi felelőtlenség és a szárazság okozták a bajt

154

Égi áldásként fogadták a Hargita megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a ma eleredt esőt, ugyanis a napokban hatalmas területre kiterjedt erdőtüzek égtek, alig tudták azokat megfékezni. A Gyergyószentmiklós melletti Csíszér-dűlőnél kiütött erdőtüzet csak kedd este sikerült eloltaniuk. Alina Ciobotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője lapunknak úgy nyilatkozott: mint minden évben, most is az emberei elővigyázatlanság és felelőtlenség a tűzesetek legfőbb kiváltó oka, azonban ehhez az idei rendkívüli szárazság is hozzájárult.

Alina Ciobotariu elmondta: ő is kint volt kedden a Gyergyószentmiklós melletti Csíszér-dűlőnél kiütött erdőtűznél, ahol mintegy 15 hektáros területet érintett a tűz, a száraz aljnövényzet égett, a fakitermelésből visszamaradt hulladék anyaggal és frissen kihajtott fenyőcsemetékkel egyetemben. Meglehetősen hosszú, két napig is eltartó beavatkozásra volt szükség. A hivatásos tűzoltók mellett az önkéntes tűzoltók, az erdőkerület munkatársai is részt vettek az oltásban, igyekezték elejét venni annak, hogy a gócpontokból tovább terjedjen a tűz. Ez sikerült is tűz nem terjed tovább a sűrű erdőre. A szóvivő elmondta: ezeknek az erdőtüzeknek az oltása nagyon nehéz, illetve meglehetősen körülményes. A tűzoltóknak másfél kilométer hosszú meredek domboldalba kellett leereszkedniük a hátukon a 25 kilogrammos víztömlőkkel, majd vissza a legközelebbi vízforrásig és onnan ismét a meredek domboldalra. Ráadásul erős szél is fújt, ami alaposan megnehezítette az oltást.

Fotók és videó: ISU Harghita

Emberi elővigyázatlanság okozza a legtöbb tűzesetet

Alina Ciobotariu ugyanakkor kérdésünkre elmondta: az erdőtüzek leggyakoribb oka az emberi elővigyázatlanság. Amikor a termőföldeket égetéssel tisztítják meg a gazdák, akkor sokszor előfordul, hogy elveszítik az ellenőrzésüket az általuk gyújtott tűz fölött és a lángok tovább terjednek a környező erdőkre. Ráadásul nagyon könnyen terjed a tűz. Amikor a gyergyószentmiklósi tűzesethez kiértek a tűzoltók még csak három hektáron égett, de viszonylag gyorsan kiterjedt 15 hektáros területre.

A szárazság miatt több idén az erdőtűz

A Hargita Népe kérdésére a szóvivő elmondta: noha minden évben vannak erdőtüzek az idei rendkívüli szárazság az oka annak, hogy ennyire gyakran fordulnak elő, mert így még könnyebben el tudnak szabadulni a lángok, a földjeiket takarító gazdák ellenőrzés alól.

– Örülünk most, hogy sárga jelzésű vihar riasztás van és kint esik az eső, mert az eddig rendkívül szárazság jellemezte az időjárást. Az idei év atipikus volt a megyében. Én tizenkét éve vagyok szóvivője a katasztrófavédelmi felügyelőségnek, de nem emlékszem arra, hogy erdőtüzeink lettek volna januárban és februárban is. Márpedig idén ez történt és ez elégé abnormális jelenség – fejtette ki lapunknak Alina Ciobotariu. Hozzátette: úgy tűnik azok, akik tűzzel takarítják meg a földjeiket nincsenek tisztában azzal, hogy szárazság idején sokkal nagyobb veszélynek teszik ki önmagukat és a közvetlen környezetüket, a természetet is. Mint részletezte: azért nagyon kockázatos dolog ilyenkor tűzet gyújtani a szabadban, mert más megyékben sajnos arra is volt példa, hogy ember életbe kerül valakinek a meggondolatlansága. Ráadásul ezek az erdőtüzek könnyen átterjedhetnek a háztartásokra is és nem kicsi az ilyenkor okozott anyagi kár mértéke sem.

Tűzoltás az önkéntesek perspektívájából

A gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltócsapat is nagy erőkkel kapcsolódott be a gyergyószentmiklósi erdőtűz megfékezésébe. Györffy Zsolt, a Szárhegyi Önkéntes Tűzoltóalakulat vezetője kérdésünkre elmondta, hétfőn délután tíz önkéntessel vettek részt a tűz oltásában, majd a csapat néhány tagja éjszaka is a helyszínen maradt, hogy figyelemmel kísérjék a helyzet alakulását, s közbeléphessenek, ha újból felcsapnak a lángok. Kedden délután aztán ismét kivonultak a Csíszér-dűlőbe, ugyanis egy kisebb helyen ismét tűz volt. Györffy kifejtette: nagyon nehéz úgy tüzet oltani, ha nincs víz, ilyen erdős területeken láncfűrészekkel, fejszékkel, ásókkal dolgoznak, és elsősorban az a céljuk, hogy lokalizálják a tüzet, ne terjedhessenek tovább a lángok. Ami pedig már meggyúlt, azt menteni nem tudják. A gyergyószentmiklósi erdőtűznél is ez történt, kemény fizikai munkával tudták a lángok útját állni a hivatásos és önkéntes tűzoltók, valamint mindenki, aki még segített. Hozzátette, végérvényesen a szerdai eső vetett véget a tűznek a Csíszér-dűlőben, mint fogalmazott, a természet ezúttal is tette a dolgát. A szárhegyi önkéntes tűzoltó egyébként elmondta azt is, az elmúlt időszakban hasonló nagyobb erdőtűzhöz nem riasztották őket.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.