Erdőtűz és széldöntés – csapatmunka a nehéz pillanatokban

Összetett mentési gyakorlat Gyergyószentmiklóson

57

A fő cél egyértelműen az önkéntesség népszerűsítése – hangsúlyozta a Vöröskereszt gyer­gyó­szentmiklósi alegysége által szervezett mentési gyakorlat koordinátora, Demeter Zsolt. A hivatásos tűzoltókat, a gyer­gyói térség önkéntes alakulatait, a hegyimentőket, a hegyi­csen­dőröket, valamint a helyi ren­dőrséget is bevonták a szombati gyakorlatba, amelyet a gyer­gyó­szentmiklósi négyes kilométernél található kemping mögötti erdőben tartottak.

Mentési gyakorlat. Mindenki tudta, mi a feladata Fotók: Kertész László

Érkezésünkkor már javában zajlottak az előkészületek, mindenki tudta, hogy mi a dolga: a Vöröskereszt önkéntesei közül többen a terepet vették szemügyre, a sérülteket alakító önkéntesek sminkelt sebeit még életszerűbbé alakították, az önkéntes tűzoltók pedig a felszerelésükön végezték el az utolsó simításokat. Érezni lehetett, hogy nagy volumenű esemény készül, az előre kidolgozott forgatókönyv pedig megerősítette ezt.
A szimuláció története szerint a Vöröskereszt önkéntesei épp az önkéntes tűzoltókkal gyakorlatoztak a helyszínen, amikor egy hirtelen jött vihar széltörést okozott a közeli erdőben, egy fába belecsapó villám következtében pedig erdőtűz alakult ki. A forgatókönyv értelmében, veszélybe került egy nyolctagú turistacsoport, amelyből ketten jutottak le a hegyről, és értesítették a jelen lévő alakulatokat.
Mindenki tartotta magát a forgatókönyvhöz, az éles helyzetekhez hasonlóan pedig telefonon riasztották a mentőszolgálatot és a hivatásos tűzoltókat, akik – a hegyimentőkhöz és a hegyicsendőrökhöz hasonlóan – helyszínre érkezésüket követően azonnal munkához láttak. A gyakorlat akadályait mindenki sikerrel vette: állóképességre, szakmai ismeretekre és csapatmunkára egyaránt szükség volt, a terep nehézségéből adódóan például a „sebesülteket” barlangi mentési technikákkal hozták le a hegyről.


– Olyan szervezeteket, intézményeket hívtunk meg, akikkel már valamilyen formában együttműködtünk az évek során – mutatott rá a gyakorlat koordinátora, Demeter Zsolt, mondván, közel hetven személy vett részt a szimuláción, így mindenki részéről maximális odafigyelésre volt szükség.
A Vöröskereszt gyergyó­szent­miklósi alegységének önkéntese, Ferenczi Lilla megjegyezte, nyár végén mindig tartanak egy amolyan összerázó tábort, ennek részeként hajtották végre a gyakorlatot. Hozzátette, örömteli, hogy tizenöt új önkéntes csatlakozott az ifjúsági csapathoz, nyolcan közülük pedig jelen is voltak a szombati eseményen.
– A legifjabb önkéntesek alakították a sebesülteket, ami azért is jó, mert belülről láttak egy mentési folyamatot, így sokat tanulhattak belőle. Megtapasztalták, hogy miként bánnak velük, majd ezt követően részesülnek képzésben – fogalmazott, kiemelve: a jelentkezés továbbra is nyitott, szívesen látják az új önkénteseket.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek