Erdészeti gépeket kapott a Venczel József Szakközépiskola

Támogatják az erdélyi magyar nyelvű erdészképzést

582

Az erdélyi magyar tannyelvű erdészeti szakképzést támogatja a magyar kormány Földművelésügyi Minisztériuma és szakmai partnerei. A magyarországi támogatásnak köszönhetően a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola eszköztára erdészeti kézi szerszámokkal, motorfűrészekkel és fűkaszákkal, munkavédelmi felszerelésekkel, valamint speciális oktatóanyagokkal bővült.

A Venczel József Szakközépiskola. Korszerű eszközökkel gyarapodott Fotó: Archív

A magyar agrártárca tavaly az erdészeti szakmunkás- és kertészeti képzés számára nélkülözhetetlen tankönyveket juttatott el – az Országos Erdészeti Egyesülettel és a Herman Ottó Intézettel együttműködve – a csíkszeredai szakközépiskolának, idén pedig korszerű erdészeti szerszámokkal segíti az erdélyi szakképzést.
– A 150 éves Országos Erdészeti Egyesület elkötelezett a Kárpát-medencében élő magyarsággal való kapcsolattartásban, ezért is állt újra készségesen a kezdeményezés mellé, és modern STIHL termékeket adományozott az iskolának. A Kárpát-medencei Erdészek, Vadászok, Természetjárók Alapítvány pedig a szintén világszínvonalú Husquarna gyár hasonló termékeivel teszi korszerűbbé az erdészeti szakképzést Csíkszeredában – tudtuk meg a Venczel József Szakközépiskola igazgatójától.
Bálint Gabriella intézményve­zető szerint ilyen segítséget máshonnan nem kapott volna az iskola, a támogatásoknak máris kézzelfogható előnye van az oktatás minőségében, de a több éve tartó támogatásnak köszönhető az is, hogy a megyeszékhelyen sikerült újra elindítani a hiánypótló erdészeti szakmunkásképzést.
A támogatás kedvezményezettjei reményüket fejezték ki ugyanakkor, hogy a szakmai és emberi kapcsolattartás, a segítségnyújtás továbbra is fennmarad, hiszen ez nagyban segíti a Magyarország határain túl élő magyar fiatalok szülőföldön való megmaradását, boldogulását.

Pál Bíborka

A cikk a Hargita Népe április 10-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek