szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Érdemes kivárni a burgonya eladásával

Jó közepesnek mutatkozik az idei pityókatermés Székelyföldön. Hargita megyében jelenleg félúton tart a betakarítás, az átlagos hektárhozam 25-26 tonna között alakul. Termelői szempontból biztatóan alakulnak a felvásárlási árak is: a frissen betakarított burgonyáért jelenleg 1,2-1,4 lejt kínálnak a viszonteladók, ám árak várhatóan fölfelé mozdulnak. A szakemberek épp ezért a termelőknek azt ajánlják, ha tehetik, az értékesítéssel ne kapkodjanak.

Hazafelé viszik a kiásott pityókát. Egyelőre még tárolni kell Fotó: Domján Levente

Az őszi betakarítási időszakban megszokotthoz képest kifejezetten kedvező, kilónként 1,2-1,4 lejes nagykereskedelmi áron értékesíthetik idei burgonyatermésüket a Hargita és Kovászna megyei termelők – újságolta lapunk érdeklődésére Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője.

Szárazság nehezíti a betakarítást
A termelőknek ezúttal nem a pityóka értékesítése, hanem a szárazságból kifolyólag a termés gépesített betakarítása okoz problémákat: a rögökkel a kombájnoknak is meggyűlik a baja.
– Jól haladna a betakarítás, ha nem volna nagyon száraz a föld. Május, június túl csapadékos volt, a burgonyavész megfékezése érdekében a gazdáknak pedig akkortájt sokszor kellett bemenniük a parcellákra. A taposás és a szárazság miatt sok parcella elég rögös, ami nehezíti a burgonyabetakarítók munkáját. A kombájnokkal is nehezen lehet dolgozni, de ugyanakkor a munkaerő is kevés és drága. De jó dolog, hogy az ár némileg kárpótolja mindezért a gazdákat, bár a teljes képhez hozzátartozik, hogy mind a tavalyi, mind az idei elég költséges esztendő volt a burgonyatermelőknek – tette hozzá Török Jenő.
A burgonyafelvásárlási árak jelenleg 1,2 és 1,4 lej közötti sávban mozognak, de a szakigazgató olyan termelőről is tud, aki kilónként másfél lejért adta el termését. A bolti, kiskereskedelmi árak viszont 3-4 lej között alakulnak. – Aki sokallja a pityóka árát, ne a termelőt hibáztassa. Elsősorban a kereskedőtől kérdezze meg, miért tesz ennyit rá – hangsúlyozta.
A burgonya nagykereskedelmi ára Hargita és Kovászna megyében is hasonló, ami azért lényeges, mert a szomszédos megyei termelői – főként, akik nem rendelkeznek elegendő raktárfelülettel – a betakarítás időszakában olcsóbban is hajlandóan túladni a pityóka-termés egy részén, amivel letörik az árakat. 1,2 lejnél viszont olcsóbban ezúttal Kovászna megyében sem értékesített senki – fűzte hozzá az ottani mezőgazdasági igazgatótól kapott információk alapján a Hargita megyei agrárszakember.

Magas kifutó ár, magas induló
A magas őszi indulóáraknak több oka van, fejtette ki a szakigazgató.
– Az egyik, hogy magas, 1,8 lejes árakon cseréltek gazdák a tavalyi burgonyatermésből megmaradt utolsó tételek. Az utolsó árakat a kereskedők sem felejtik el, így nem mindegy, hogy 60 baniról vagy 1,8 lejről kezdik az új termésért az árak tárgyalását. Az árak kialakulásában lényeges szerepe volt annak is, hogy a korai, nyári pityókából az utolsó tételeket az ország déli megyéiben 1,3-1,4 lejért adták el, az áruból pedig még Lengyelországba is szállítottak. Ez más esztendőkben pont fordítva szokott történni. Úgy véljük, hogy a lengyel termelőknek a szárazság miatt a téli burgonyából sem lesz dömping-mennyiségük. Kérdéses, hogy mekkora lesz a német és francia burgonyatermés – nem ígérkezik ott sem rekord –, de abból később a hazai piacra is importálhatnak a kereskedők – mutatott rá Török Jenő.

Érdemes tartani az árszintet
Kérdésünkre, hogy a székelyföldi pityókatermelők okkal reménykedhetnek-e az árak további emelkedésében, a szakember szkeptikus.
– Nem várható ugyanolyan mértékű drágulás, mint tavaly. Akkor 1 lejről indult az ár, és 1,8 lejen tetőzött. Két egymást követő esztendőben sosem alakult egyformán az ár. De termelői szempontból, ha a jelenlegi, 1,2 és 1,5 lej közötti árszintet tartani tudjuk, már az is jó lesz. De nem kell elkapkodni az értékesítést. A legjobb stratégiának az tűnik, ha lassan, vontatottan teszik pénzzé idei pityókakészletüket a gazdák, közben pedig a jó közepes árat is tartani tudnák – tanácsolta Török Jenő.
A terméseredmények alapján egyébként lesz mit pénzzé tenniük a gazdáknak, annak ellenére is, hogy a gumók nagy része közepes és kisméretű lesz. Hargita megyében hasonló a termés a tavalyihoz: a hektáronkénti átlaghozamot 25-26 tonna körülire becsülik, ami jó közepesnek számít. A burgonyatermést eddig nagyjából a parcellák feléről takarították be: a hozam – talajadottság, fajtaválasztás és az alkalmazott termelési technológia függvényében – hektáronként 15 ezer és 40 ezer kilogramm között változik.
– A kistermelők kihullásával évről évre kevesebben foglalkoznak pityókatermeléssel. Akik viszont kitartanak a kultúra mellett, azok egyre komolyabb terméseredményeket érnek el. A termelők nagy része tanult a tavaly elkövetett hibákból. A burgonyaparcellák 80 százalékát sikerült megmenteni a vésztől. A sok csapadék Alcsíkon mintegy 70 hektáron okozott gondokat, illetve ugyancsak a sok eső miatt a tápanyag egy része kimosódott a földből, illetve olyan mélyebb talajrétegekbe került, amit a növények nem hasznosítottak. Ezeken a parcellákon általános sárgulást figyeltünk meg, ami a tápanyaghiányra utalt, ugyanakkor az indák is hamarabb elvénültek, beértek. De összességében nem rossz év az idei – zárta a megyei mezőgazdasági igazgató.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb