Érdemes időben igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát

Közelednek a nyári kirándulások

1 531

A nyári időszak közeledtével egyre sűrűsödnek a szervezett csoportos kirándulások, ezért érdemes időben, lehetőleg hetekkel az utazás előtt igényelni az európai egészségbiztosítási kártyát. Ennek oka, hogy a biztosítópénztár alkalmazottainak, valamint a kártyanyomdának egyaránt nagyobb terheléssel kell szembenéznie – tájékoztatott a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár munkatársa, Mihály Kinga.

Európai biztosítási kártya. Kérjük időben Fotó: László F. Csaba

Az európai egészségbiztosítási kártya kifejezetten a sürgősségi beavatkozások esetében garantálja, hogy az Európai Unió országaiban, valamint Svájcban és az európai gazdasági térségben ingyenes orvosi ellátásban részesüljünk abban az esetben, ha időszakosan tartózkodunk egy másik állam területén.
A kártyát bárki ingyenesen igényelheti, aki biztosított státusszal rendelkezik itthon, és kevesebb mint egy évet szándékozik eltölteni külföldön. A kártya igénylése nem kötelező, és a határátlépéskor sem kérik annak felmutatását.
A biztosítási kártya fedezi azon tüneteknek a sürgősségi ellátását, amelyek az idegen ország területén jelentkeztek, ellenben az utazásunk előtt jelentkező betegséget nem kezeltethetjük ingyenesen. Utazás előtt egyébként ajánlott érdeklődni arról, hogy az egyes országokban pontosan milyen ellátásban részésülhetünk, ugyanis ez tagállamonként változik, és lehetséges, hogy bizonyos szolgáltatásokért ellenértéket kérnek, miközben itthon az ingyenes lenne.
Az európai egészségbiztosítási kártya igénylése 2008-tól lehetséges nálunk, és teljesen ingyenes, egy évig érvényes, és a lejárati időpont előtt egy hónappal már igényelni lehet az új dokumentumot. A kártyához írásban kell kérést benyújtani a megyei egészségbiztosító pénztárnál, a kérés típusnyomtatványa elérhető a helyszínen. Legkevesebb hét munkanapon belül kaphatjuk kézhez a kártyánkat. Ha valaki külföldi tartózkodása alatt elveszíti vagy megrongálja a kártyáját, vagy nem is igényelte indulás előtt, vagy esetleg az ellátást biztosító külföldi egészségügyi intézmény nem ismeri el, a biztosított kapcsolatba léphet a megyei egészségbiztosítási pénztárral e-mailen, faxon vagy postán, és igényelheti, hogy az intézmény a biztosított státuszát igazoló dokumentumot küldjön. A biztosítópénztár 24 órán belül köteles továbbítani az igazoló okiratot a megadott külföldi címre.

Hargita megyében csak 2019 márciusában járnak le az első kártyák
Az itthon használatos egészségbiztosítási kártyák érvényességi ideje egyes megyékben a közeljövőben már lejár, azonban Hargita megyére ez még nem vonatkozik. Mihály Kingától megtudtuk ugyanis, hogy nálunk az elsőként kiosztott egészségbiztosítási kártyák érvényességi ideje 2019 március végén jár le. Az egészségbiztosítási pénztár munkatársa közölte, hogy a biztosítottaknak semmilyen dolguk nem lesz az érvénytelenné váló kártyákat illetően, ugyanis az újakat mindenki a saját lakcímre kapja majd meg.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.