2021, január 16, szombat.

Érdemes esélyt adni a hátrányos helyzetű fiataloknak

Három helyszínen tartott kerekasztal-beszélgetést a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a Fiatalok a jövőért – Támogatott foglalkoztatás projekt keretében a partner civilszervezetek és munkaadók jelenlétében. A találkozók célja az volt, hogy a programban érintett személyek: a központok munkatársai, a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő, illetve a fogyatékkal élő személyek, valamint a munkaadók egy asztal mellett vitassák meg a célcsoport foglalkoztatásának lehetőségeit, valamint a veszélyeztetett fiatalok alkalmazásának nehézségeit.

Nyitottság. A program résztvevői tanácskoztak Fotó: Balázs Árpád
Nyitottság. A program résztvevői tanácskoztak Fotó: Balázs Árpád

A gyermekvédelmi rendszerben felnőtt, illetve a fogyatékkal élő fiataloknak segít a munkaerőpiacon elhelyezkedni a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság a Fiatalok a jövőért – Támogatott foglalkoztatás című projektje, amelyet a Román Szociális Fejlesztési Alap és a Granturile SEE 2009–2014 finanszíroz. A program a 16. életévüket betöltött, a gyermekvédelmi rendszerből jövő vagy sérült személyeket célozza, no meg azokat, akiknek nincs stabil munkahelyük. A célcsoporttal a megyében négy Támogatott Foglalkoztatási Központ veszi fel a kapcsolatot, az együttműködésre nyitott fogyatékkal élők, illetve hátrányos helyzetű fiatalok itt a szakmai tanácsadáson kívül felkészülhetnek az állásinterjúra, megtanulhatják, hogyan kell önéletrajzot írni, a későbbiekben pedig a munkaközösségbe való beilleszkedésben is segítséget kapnak. Több hónapja működik központ Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Székelykeresztúron és Gyergyó­szentmiklóson, az elmúlt időszakban pedig három városban szakmai találkozót is szervezett a gyermekvédelmi vezérigazgatóság a partnercégek közreműködésével.

A legfontosabb az informálás
A Csíkszeredában, Székely­ud­var­helyen és Gyergyó­szent­mik­ló­son szervezett kerekasztal-beszélgetéseken mindhárom alkalommal jelen volt a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség képviselője. Az intézmény munkatársai arra hívták fel a programban dolgozók figyelmét, hogy jelenleg a legtöbb fogyatékkal élő, illetve a gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatal nem jelentkezik be a megyei munkaerő-piacra, és mivel nem regisztrált munkanélküliek, ezekben az esetekben a vállalkozó elesik attól az állami támogatástól, amire akkor jogosult, ha hátrányos helyzetben lévő munkatársat alkalmaz.
– Az érintett célcsoportból Hargita megyében jelenleg 12 regisztrált munkanélküliről tudunk. Tapasztalataink szerint sem a munkaadók, sem a hátrányos helyzetből jövő álláskeresők nincsenek tisztában azzal, hogy az állam hogyan és milyen értékben támogatja a fogyatékkal élő, illetve gyermekvédelmi rendszerből kikerülő fiatalok alkalmazását. Márpedig egy fogyatékkal élő az állásinterjún nyugodtan érvelhet az alkalmazása mellett azzal, hogy a végzettségétől függően 500, 600, illetve 750 lej állami támogatást kap utána a vállalkozó – mondta a csíkszeredai találkozón Jánó Edit.
A megyei munkaerő-elhelyező ügynökség osztályvezetője ugyanakkor egyetért azzal is, hogy a romániai munkatörvények többsége nem abban motiválja az érintetteket, hogy munkát vállaljanak.
– Létezik sajnos egy olyan törvény is, amely kimondja, hogy a fogyatékkal élő egy hónap munkaviszony után betegnyugdíjra jogosult – állítja Jánó.

Lehetőség adódik, mentalitásváltásra van szükség
Az uniós finanszírozású program keretében piackutatás is készült, ennek eredményeit is bemutatták a találkozókon. A mélyinterjús kutatás eredményei azt mutatják, hogy a fogyatékkal élők és a gyermekvédelmi rendszerből jövő fiatalok nem motiváltak abban, hogy munkát keressenek, azok, akik ennek ellenére sikeresek, és találtak számukra megfelelő állást, mind önerőből tették ezt.
– Nagyon fontos lenne a fiatalokat felkészíteni az állásinterjúkra, segíteni nekik abban, hogy megtalálják a kompetenciáiknak megfelelő pályát, a megkérdezettek többsége ugyanis azt mondta, nem azt a szakmát tanulta, amit szeretett volna – hangzott el a beszélgetéseken a kutatási eredmények néhány fontos következtetése.
A megyében működő Támogatott Foglalkoztatási Központok pedig pontosan ezeknek a problémáknak az áthidalására alakultak meg, az itt dolgozó szakemberek mind az álláskeresőt, mind a munkaadót segítik abban, hogy a veszélyeztettet helyzetben lévő fiatalok megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.
– Több türelmet és több nyitottságot kérnék a munkaadóktól. A fogyatékkal élőknek legalább két hétre van szükségük ahhoz, hogy megszokják az új munkakörülményeket és alkalmazkodjanak az elvárásokhoz – tette hozzá Incze Zsuzsanna, a csíkszeredai központ vezetője.
A megyeközpontban szervezett találkozón jelen volt Onodi Teréz, a csíkszeredai készruhagyár képviselője is, aki arról számolt be, hogy jelenleg három fogyatékkal élő személy dolgozik a műhelyeikben, de további tíz személyt még mindig tudnának alkalmazni.
– Évek óta alkalmazunk fogyatékkal élő személyeket, tapasztalataink szerint hálás, pontos és nagyon megbízható munkatársak – tudtuk meg a készruhagyár képviselőjétől.
Pozitívan érvelt ugyanakkor a gyermekvédelmi rendszerből kikerült fiatalok alkalmazása mellett a székelyudvarhelyi találkozón Demeter Anna-Mária, a Cetate Production igazgatója, illetve Forró László, a Fény Egyesület vezetője. – Megtérül a fiatalokba fektetett energia és nagyon sok jót kapunk ezektől a fiataloktól – állítják mindketten.

Az első eredmények
A megyében működő Támogatott Foglalkoztatási Központok folyamatosan fogadják és tájékoztatják az érintetteket a programban nyújtott lehetőségekről, Csíkszeredában a központ eddig 49 személlyel vette fel a kapcsolatot, ebből 14-en regisztrálták magukat mint munkakeresők, és négy alkalmazás van folyamatban. Székelykeresztúron eddig 57 személy tud a központ által biztosított segítségről, 31-en igénylik is azt, hatan pedig hamarosan munkába állhatnak, Székelyudvarhelyen 40 embert tájékoztattak az iroda működéséről, 27-en kerültek nyilvántartásba, két személynek már sikerült munkaszerződést aláírni további kettőnek pedig folyamatban van az alkalmazása. Gyergyószentmiklóson, ahol egyébként a vállalkozók nyitottak az érintett célcsoport foglalkoztatására, 40 fogyatékkal élő és a gyermekvédelmi rendszerből jövő fiatal ismeri a projektet, 39-en élnek is a lehetőséggel és regisztráltatták magukat a rendszerben, októberben pedig két személy került alkalmazásba, egynek most van folyamatban az ügye.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb