Erdélyi Magyar Szövetség az új párt neve: Egyesül a Néppárt és az MPP

75

Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) néven politikai szövetséget köt, majd az év második felében teljesen összeolvad a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP)– jelentették be a két párt vezetői szombati közös, csíkszeredai küldöttgyűlésüket követően. A két párt fúzióját mind az MPP, mind az EMNP küldöttgyűlése megszavazta előbb külön-külön. Mindkettő elsöprő többséggel.

Komolyan gondolják a kézfogást. Őszire egy párt lehet a kettőből

Sajtónyilvános volt a két párt együttes küldöttgyűlése, a csíkszeredai Hargita Vendégváró emeleti konferenciatermében egyetlen tűt sem lehetett volna leszúrni, a két küldöttség tagjai a sajtó munkatársaival kiegészülve teljesen megtöltötte a helyiséget. Látszott, hogy mindent jól előkészítettek, ugyanis egyetlen tartózkodást leszámítva egyhangúan döntöttek arról, hogy az egyesült párt bejegyzési procedúráját az önkormányzati választások után indítják el, a választásokon pedig az Erdélyi Magyar Szövetség politikai szövetségben vesznek részt. A két párt tényleges fúziójához szükséges bejegyzési eljárást csak június 29-től kezdik el. A küldöttgyűlést követő sajtótájékoztatón Csomortányi István, az EMNP elnöke elmondta: úgy ítélték meg, hogy a választási részvételüket tennék kockára, ha már az önkormányzati választásokra a fuzionált párttal készülnének. Nem biztos ugyanis, hogy addig sikerül lezárni a fúzió bírósági bejegyzését. Ezért döntöttek a politikai szövetség megkötéséről, melyet sokkal egyszerűbb jogi procedúrával lehet bejegyeztetni. Mezei János, az MPP elnöke az új pártszövetség működését firtató újságírói kérdésre elmondta: a két párt politikai szövetségéről szerződést kötöttek, amely paritásos döntéshozást ír elő. A két párt elnöke a politikai szövetség társelnökei lesznek. A két pártelnök röviden beszámolt a két párt – egyenként mintegy százfős tagságot számláló – külön-külön megtartott küldöttgyűléséről is. A zárt üléseken egy-két ellenszavazattal, egy-két tartózkodás mellett fogadták el a fúzióra és a politikai szövetségre vonatkozó határozatokat.

Közösségi érdek szemben a politikaival
Mezei János történelmi fordulópontnak nevezte a két párt egyesülését. Úgy vélte: a két párt arról tett bizonyságot, hogy fontosabbnak tartják a közösségi érdeket, mint az egyéni, politikai érdekeket. Hozzátette: abban bíznak, hogy a két párt összefogása felhajtó erőt ad a „nemzeti oldalnak”, és be tudják bizonyítani, hogy 1+1 olykor 3 is lehet. Újságírói kérdésre még elmondta: nem gyengíteni, hanem erősíteni akarják az erdélyi magyar képviseletet, és eredményre próbálják sarkallni a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is. Az MPP és az RMDSZ 2013 óta létező politikai együttműködéséről Mezei úgy nyilatkozott: ha lesz nyitottság az RMDSZ részéről, az új szövetségest is „behozzák a megállapodásba”.

Nem lesz sétagalopp
Csomortányi István még a küldöttgyűlésen úgy fogalmazott, a két párt teljes összefésülése nem lesz sétagalopp, helyi konfliktusok várhatók. A sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta: a két párt szervezeti hálózata kiegészíti egymást. Ahol egyik erős, a másik általában nem képvisel jelentős erőt. Ahol eddig versenyeztek egymással, ott békéltetési folyamat kezdődik. Az MPP belső konfliktusait, a Székelyudvarhelyen a Gálfi Árpád polgármester kizárása után előállt helyzetet – Gálfi a négy évvel ezelőtti önkormányzati választásokon az EMNP és az MPP közös jelöltje volt – firtató újságírói kérdésre ugyanakkor Mezei János elmondta: a szövetségi megállapodás tartalmazza, hogy az egyik pártból kizárt politikusokat nem fogadhatja be a másik párt. Csomortányi ugyanakkor az idén esedékes önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta: megegyezésre törekszenek az RMDSZ-szel azokon a településeken, amelyeken csak a magyar összefogás hozhatja meg a sikert. Ezek között Marosvásárhelyt és Szatmárnémetit említette. Hozzátette azonban, hogy amiként az Erdélyi Magyar Szövetségben sincsenek alá- vagy fölérendelt felek, úgy az RMDSZ-szel is egyenrangú felekként kívánnak tárgyalni. A Hargita Népe kérdésére elmondta: a két párt fúziója tisztán bírósági eljárás, azaz procedurálisan könnyebb volt így egyesíteni a pártokat, mintha egy teljesen új pártot jegyeztettek volna be.

Diplomatikus üzenet Magyarországról
A két párt küldöttgyűlése együttes ülését levélben köszöntötte Németh Zsolt, a magyarországi Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke. A politikus úgy vélte: a fúzió kinyilvánítása az új erdélyi magyar egység fontos lépcsőfoka. Szimbolikus értékűnek találta, hogy az autonómiapárti erdélyi magyar politikai szervezetek egyesítik az erőiket. Örömét fejezte ki azért, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség megegyezésre törekszik a parlamenti képviselettel rendelkező RMDSZ-szel.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek