Erdélyi Látogatóban

93

A Hagyományok Háza erdélyi hálózata nagyszabású néptáncrendezvényeit viszi el a magyar szórványba. Öt találkozó tapasztalatait felhasználva, a tavasszal még egy tucat fellépést szerveznek.

Kökényesden több mint százan ropták a táncot Fotó: Hagyományok Háza

A néptáncmozgalom bölcsőjét Erdélyben ringatták. „A rang kötelez”, az elmúlt négy évtizedben sok kiváló amatőr néptánccsoport alakult, és az együttesek szorosan hozzájárulnak Erdély népzenei és néptánckincsének éltetéséhez, népszerűsítéséhez. E csoportok a megszerzett talentumot nem rejtik véka alá, tudásukat örömmel osztják meg kezdő társaikkal. 2018-ban a Hagyományok Háza erdélyi hálózata a Látogatóban című előadássorozat keretében számos néptánccsoportnak nyújt lehetőséget, hogy ellátogasson egy közeli magyar szórványvidékre, és alaposan megismerje annak életét. E „vizit” nem öncélú, a vendégek egy előadással és az azt követő tánc- és népdaloktatással ajándékozzák meg a házigazdákat. A hideg téli hónapokban a kolozsvári Zurboló Székelykocsárdon, a marosvásárhelyi Napsugár Magyardécsén és Besztercén, a mezőmadarasi Árvalányhaj Mezőbodonban, a nagyváradi Csillagocska Kökényesen és Végváron, a kolozsvári Ördögtérgye Gyulafehérváron, a Fölszállott a páva versenyből is ismert balánbányai Ördögborda Petrozsényben és Déván szerzett a mozgalomnak újabb híveket.
Az útrakelőket mindenütt igazi magyaros vendégszeretettel fogadták: a kökényesdi kultúrházban több mint százan ropták a táncot, Magyardécsén a táncok közti szünetben a megfáradtak kulináris élvezeteknek is hódolhattak, Mezőbodonba a találkozó hírére a közeli tanyákon élők is eljöttek. Székelykocsárdon a művelődési házban „Nem úgy van most, mint volt régen…” című egész estét betöltő néptáncelőadásnak tapsolhatott a népes közönség.
A sorozat további programjai: március 24. – Kisiratos (nagyváradi Csillagocska); március 25. – Nagyenyed (kolozsvári Ördögtérgye); április 6–7. – Koltó, Máramarossziget (szamosújvári Téka); április 7. – Medgyes (székelykeresztúri Pipacsok); április 13. – Tatrang (sepsiszentgyörgyi Kincskeresők); április 13–15. – Klézse, Külsőrekecsin (sepsiszentgyörgyi Százlábú); április 14. – Fűrészmező Felszeg (sepsiszentgyörgyi Kincskeresők).

A cikk a Hargita Népe március 23-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek