Erdélyi kastélyok a várban

Újabb mini makettkiállítás Székelyudvarhelyen

2 445

A Legendárium csapata újabb szabadtéri makettkiállítással lepi meg az udvarhelyieket, a városba látogatókat. Erdély épített örökségének mini kincseit szeptember végéig lehet ingyenesen megtekinteni a Székelytámadt várban.

19 kicsinyített hasonmás tekinthető meg. A majdani szejkei gyűjtemény része Fotó: Lázár Emese

Tavaly óriási sikere volt a Székelyföldi Legendárium országos premiernek számító szabadtéri makettkiállításának. Több mint húszezren keresték fel és csodálták meg a Székelytámadt vár Telegdy-bástyájában azokat a maketteket, amelyek emblematikus erdélyi várakat, épületeket örökítenek meg, mintegy ízelítőt adva abból az értékes, multikulturális épített örökségből, amely Erdély sajátossága. A közszemlére tett épületek élethű, kicsinyített másolatai csak töredéke annak a félszáznak, amit a Szejkefürdőre tervezett, remélhetően hamarosan megvalósuló Mini Erdély Parkban fognak elhelyezni.
Addig is, nem maradnak a látogatók különleges látvány nélkül: ma újabb szabadtéri tárlat nyílik a bástyában. Hétfő délelőtt kilátogattunk a helyszínre, ahol a szemerkélő eső ellenére javában dolgoztak a kiállítandó – egy híján húsz – makett elhelyezésén.
– Úgy döntöttünk, idén is bemutatunk néhányat az elkészült másolatokból. Hogy változzon, most a kastélyokat, többek között a miklósvári, az árkosi, a törcsvári kastély kicsinyített mását mutatjuk be, ugyanakkor néhány jellegzetes székelyudvarhelyi épület makettjét is kiállítjuk, így a városháza, a Tamási Áron Gimnázium és a Jézus-kápolna mini másolata is ott lesz a bástyában – sorolta Fazakas Szabolcs, a Legendárium csapatának vezetője.
Elárulta: tavaly nagy kánikula volt, ezért ebben az évben üdítő meglepetéssel is készültek: ha az időjárás úgy alakul, akkor a kiállítás látogatóira a rekkenő melegben vízpermetet fújnak.
– A szabadtéri és ingyenesen megtekinthető makett-tárlatot a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala támogatásával, a Tourinfo iroda biztatására, a várban levő Eötvös József Szakközépiskola hozzájárulásával újranyitottuk. Szeptember végéig látogatható a kiállítás – invitálta a nagyközönséget az egyedi és látványos udvarhelyi kiállításra Fazakas.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.