Erdélyi fiatalokkal forgattak koncertfilmet

Nemzeti összetartozás címmel forgattak filmet az idei ARTSTART4U Egyesület mesterkurzusán, Molnár Levente operaénekes vezetésével. Az online hangversenyen az erdélyi fiataloké volt a főszerep, akik a felvételeket megelőző tíz napban részt vettek a képzésen, a helyszín pedig a Gyimesi Skanzen és Panzió volt. 

A mesterkurzust ötödik alkalommal szervezték meg Székelyföldön, a Vámszer Géza Művészeti Népiskolával együttműködve. Közreműködött a Művészeti Alap Értékek és a Class Értékeink Egyesület, a film pedig a Bethlen Gábor Alap támogatásával készült, ami a már hagyománnyá vált Hazulról Hazaiaknak koncert online változata. 

– Az idei speciális helyzet miatt teljesen másfajta munkára kellett beállnunk, de természetesen fiatal tehetségeink szomjazták és szomjazzák a tudást. Keresték a lehetőséget a velünk való közös munkára – mondta Molnár Levente. Hozzáfűzte: minden nehézség ellenére sikernek fogta fel az elmúlt évet, hiszen a kurzuson számos új diák vett részt, valamint a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem elindította az első, magyar nyelvű ének főszakot. 

– Hatalmas érdeklődés övezi ezt a kezdeményezést, kiváló fiatal művészeket tudtunk felvenni, így az igazi siker lehetőségét érzem az éterben. Érdeklődés mindig van, és kiemelkedő az a minőség, amelyet ezek a fiatalok képviselnek. Ezért is vagyunk igazán elkötelezettek a tehetségek támogatásában. Számunkra fontos a hitelesség, hogy szakmai mivoltunk is erős legyen, hogy valódi példaképként szolgáljunk számukra – fejtette ki Molnár Levente.  Hozzáfűzte: elengedhetetlen a sikeres jövőhöz az, amit gyerekek kapnak, nemcsak a klasszikus értelemben vett szakmai képzés az új technika elsajátítása közben, hanem az igazi mester és tanítványa kapcsolat megtapasztalása, a példaképek személyes, közelről való megfigyelése során is. Az operaénekes kijelentette: abban érdekelt, hogy a fiatal tehetségek fejlődjenek, s hogy a zene segítségével jelképesen összeköthessék Székelyföldet Budapesttel. Továbbá úgy vélte: a Nemzeti összetartozás koncertfilm sokszínű, hiszen a nagy magyar zeneszerzők alkotásai csendülnek fel benne fuvolán, hegedűn és zongorán, mint Bartók Béla, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc, valamint operaáriákat is hallhatnak a nézők. 

– Fontosnak tartom a minden évben megrendezett székelyföldi mesterkurzust, a hagyományos marosvásárhelyi magyar kultúra napját Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának szervezésben. Akárcsak a Kolozsvári Magyar Operát, hisz a jövőben szeretném megpályázni az igazgatói posztot. Minden Kárpát-medencei magyar álma, hogy szülőföldjének ünnepelt sztárja lehessen a fővárosban. Ez lehetne ennek a kapcsolódásnak útja, ez a modellje. És a megvalósításra készen áll egy művészileg és erkölcsileg ütőképes csapat – zárta beszámolóját a művész. A teljes koncertfilm megtekinthető az ARTSTART4U YouTube-csatornáján.