Erdély megtámadásának centenáriuma

45

A Román Királyság hadba lépésének századik évfordulójára emlékezve kiállítással, filmvetítéssel és szoboravatóval indul a kulturális ősz Csíkszeredában. A hétvégén, szeptember 9–10-én zajló rendezvénysorozattal a Csíkszeredába és környékére bevonuló román hadsereg elől elmenekült civil lakosság megváltozott életkörülményeibe, valamint a hazavezényelt katonák harcaiba, illetve a kiürült város hangulatába is betekintést nyerhetünk. A programokat Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, a Csíki Székely Múzeum, valamint a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közösen szervezi.

05_roman_betores_sajtaj

A kétnapos rendezvénysorozatot holnap 19 órától filmvetítéssel, illetve az azt megelőző beszélgetéssel indítják a Csíki Moziban. Koszta István Székely kálvária című alkotásának bemutatója lesz egyébként az első nyilvános filmvetítés az új moziban.

A hadműveletekkel ismerkedhetünk
– Rendhagyó megemlékezést tartunk a román csapatok száz évvel ezelőtti bevonulása kapcsán. A határvidék minisztériumi rendelet nyomán történt kiürítésére összpontosítunk. Segítségünkre lesz ebben Hajdúnánás önkormányzata, illetve az ottani múzeum. A Csík és Gyergyó lakói számára ugyanis Hajdú vármegyét jelölték ki ideiglenes tartózkodási helyként – közölte a sajtóval Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.
– A rendezvénysorozat alcíme idézet Fejér Sándortól, Csík vármegye alispánjától: „Időtlen időkig fekete pontja lesz lelkünknek.” A rendezvényeken tehát a bevonulást a magyarság szemszögéből ismerjük majd meg, amelyet betörésnek érzékeltek akkor.
Szombaton délelőtt 11 órától az első világháborúban harcoló Székely Hadosztály tiszteletére felállított szoborcsoportot avatják Csíksomlyón, a Fodor Ház udvarán. A Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület kezdeményezte még 2012-ben, hogy a hadosztály tiszteletére emlékművet állítsanak. Ennek keresték a megfelelő időpontot, a hétvégén zajló megemlékezés pedig éppen megfelelőnek bizonyult erre – tájékoztatott Petres Kálmán, a huszáregyesület képviselője. A szoborcsoport létrejöttét Magyarország Csíkszeredai Konzulátusa, a Bethlen Gábor Alap, Magyarország Külügyminisztériuma, Kövér László országgyűlési elnök, valamint a felcsíki közbirtokosságok támogatták anyagilag, a mű alapanyagául szolgáló köveket Sepsibükszád önkormányzata adományozta.

A civilek szemszögéből
Szombaton 18 órakor Emlékképek a Nagy Háborúból/Csíkszereda–Hajdúnánás címmel nyílik kiállítás a Mikó-vár délkeleti bástyájában. A két hétig látogatható tárlat része annak az első világháborúra való emlékezési sorozatnak, amelyen a Csíki Székely Múzeum a centenáriumot felölelő öt évben dolgozik, ugyanakkor az anyag egy része beépül majd a Csíkszereda város történetét bemutató kiállításba is – tájékoztatott Gyarmati Zsolt.
A köztudatban kevésbé élő, a civilek által megélt háborút ismertető tárlat létrehozásában Ladó Ágota művészettörténész és Daczó Katalin újságíró, helytörténész voltak a szakértők, a kiállítás látványtervezője Máthé Klára. A kiállítandó képek javarészt Ördög Róbert és Molnár Attila gyűjtők kollekciójából származnak.
A tárlat három óriásvászonból áll majd, amelyek a korabeli haditérképeken helyezik el az egyes fényképeket a hozzájuk fűzött magyarázattal. Az egyik a román betörés menetét kronologikus sorrendben mutatja be. A másodikon csíkszeredai korabeli pillanatképek láthatók. A harmadik óriásvásznon pedig a székelyek menekülési útvonala jelenik meg, néhány fotóval illusztrálva.
Az akkori határvidéket bemutató vászonhoz 150 fényképet sikerült összegyűjteni. A fel nem használt anyagot óriáskivetítőn nézhetik meg a látogatók. Ugyanakkor a Csíki Játékszín színművészei által felmondott hiteles visszaemlékezéseket is hallhatunk majd. A kiállítótérben helyet kap egy installáció is, amely a menekültek visszatérését mutatja be – számolt be a kiállítás anyagáról Daczó Katalin.
A tárlat szakmai megnyitóját Darvas-Kozma József címzetes esperes, csíkszeredai plébános tartja, aki ehhez a plébániai levéltár anyagát, a Historia Domus forrásanyagot tanulmányozta és használta fel.
A kiállítás a későbbiekben Hajdúnánáson is látható lesz, mivel a város több mint 3000 székely menekültnek adott otthont a betörés utáni időszakban. Buczkó József hajdúnánási helytörténész és néprajzkutató az általa gyűjtött leletanyaggal járult hozzá a kiállítás létrejöttéhez. A megnyitón bemutatják Buczkó József Székely menekültek Hajdúnánáson című kötetét is.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.