Érdekes előadások közül válogathattak az érdeklődők

Online térben zajlott a Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

38

Szombaton tartotta az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztálya online térben a 24. alkalommal megszervezett Nemzetközi Építéstudományi Konferenciát (ÉPKO). Az előadások két szekcióban zajlottak, a hallgatók érdeklődésük szerint választhattak az érdekesebbnél érdekesebb témák közül.

Barta János a Berkó híd építési nehézségeiről is beszélt

Nagy érdeklődésnek örvendett az utóbbi években a Csíksomlyón tartott Nemzetközi Építéstudományi Konferencia, ahol szakmai kapcsolatok kialakítására és tapasztalatcserére helyezték a hangsúlyt. Idén online térben zajlott a tudományos eszmecsere, a beszélgetésekbe, előadásokba bárki bekapcsolódhatott a www.emt.ro honlapon, kérdéseket tehetett fel és megoszthatta a véleményét. A konferencián Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, illetve dr. Köllő Gábor, az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Építéstudományi Szakosztályának elnöke köszöntötte a résztvevőket. Köllő Gábor kiemelte: az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 30 éve alakult meg, és van mire büszkének lenni, ha visszatekintenek, hogy hol tartanak ma és honnan indultak el.

Széles körű kapcsolatrendszer
– Az idei jubileumi ünneplést teljesen más formában, más keretek között képzeltük el, de már annak is örülünk, hogy így az online térben virtuálisan találkozni tudunk, és reméljük, hogy jövőben személyesen is üdvözölhetjük egymást Csíksomlyón – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Köllő Gábor. Hozzáfűzte: az EMT célkitűzései közé tartozott a kezdetektől a romániai magyar műszaki és természettudományos szakemberek tevékenységének összehangolása, a tagok tudományos ismereteinek bővítése, szakmai kapcsolatok ápolása, műszaki és természettudományos folyóiratok kiadása, az erdélyi magyar nyelvű műszaki és természettudományos oktatás támogatása, illetve szakmai rendezvények, tudományos konferenciák szervezése.
– Széles körű szakmai kapcsolatrendszert alakítottunk ki a magyarországi intézményekkel, szervezetekkel, és a jövőben továbbra is sajátos hangulatú tudományos konferenciák szervezésére, különböző szakterületeken tevékenykedő pályakezdő mérnökök találkozóinak megszervezésére, online rendezvények szervezésére, az EMT-tagság fiatalítására és aktív tagok számának növelésére törekedünk – jegyezte meg a szervező.

Határokon átívelő örökségünk
Az előadások 2 szekcióban zajlottak, témái az acélszerkezetek, építéstechnológia, építészet, építőanyagok, épületgépészet, hídépítés, környezetvédelem, lakásépítés, népi építészet, út-, vasbetonszerkezetek és vasútépítés köré csoportosultak. Elsőként Barta János, a A-HÍD Zrt. főmérnöke beszélt a Berkó híd építéséről, annak módszereiről.
– Kormányzati cél, hogy Magyarországon minden megye, megyeszékhely elérhető legyen gyorsforgalmi utakon. Békés megyében e megvalósuló terv része volt egy híd építése a Hármas-Körös folyó felett – mutatott rá a szakember, aki a továbbiakban a híd építésének részleteit mutatta be, beszélt a híd tervezéséről, a helyszínen való összeszereléséről, elhelyezéséről, a felmerülő nehézségekről és a végeredményről.
Ezzel párhuzamosan a második szekcióban Bostenaru-Dan Mária, a Bukaresti Műépítész Kar tanára a Károlyi-kastélykertek határokon átívelő táji örökségéről szóló előadását is választhatták a hallgatók érdeklődésüknek megfelelően. Az előadó elmondta: az idénre több pályázatot is megnyert, amelyek keretén belül belföldi és külföldi Károlyi-kastélykerteket látogatott volna meg, de ez a vírushelyzet miatt elmaradt, helyette online beszélgetések révén folyik a kastélyok tanulmányozása. Az épületeket képekkel, magyarázattal illusztrálta az előadó.
Egy másik előadás során betekintést nyerhettünk a nagy teljesítőképességű betonok tulajdonságaiba, felhasználási lehetőségeibe. Dr. Balázs L. György Széchenyi-díjas mérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora a nagy teljesítőképességű betonok atyjának, Pierre-Claude Aïtcinnak az alkotásairól és megállapításairól beszélt, továbbá bemutatta – képekkel illusztrálva – az 1997-ben általa épített nagy teljesítőképességű betonból készült első gyalogoshidat, amely több mint 20 év után is jól viseli a terhet. Az előadó rámutatott: magas épületek építése során egyre meghatározóbb a szerkezeti beton felhasználása, mivel a betontechnológia és az adalékszer-fejlesztés ezt már lehetővé teszi. Dr. Köllő Gábor összegzésében pozitívan értékelte az eseményt, a konferencia végén mindenkinek megköszönte a jelenlétét, és a jövőbeli személyes viszontlátás reményével búcsúzott a résztvevőktől.

Barabás Emőke

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.