Erdei iskolával az ökológiai gondolkodásért

Fedezd fel a Hargitádat!

413

Természetvédelmi nyílt napot tartottak udvarhelyszéki vidéki és városi iskolásoknak erdészek, környezetvédelmi szakemberek. A Madarasi-Hargitáról, a térség természeti értékeiről, az ezeket fenyegető veszélyekről beszélgettek, a Natura2000 koncepciójával ismerkedhettek a gyerekek. Vetélkedőn is részt vesznek, jutalmuk pedig Junior Ranger tábor lesz a Hargita legmagasabb csúcsán.

Talán ők majd jobban óvják. Természetvédelmi nyílt nap az iskolákban Fotó: Kádár Tibor-Sándor

A székelyudvarhelyi Agora Egyesület és a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal sikeresen megpályázott egy Junior Ranger programot a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány kiírásán. A pályázat a Madarasi-Hargita Natura2000-es terület ökológiai-természeti értékeire és természeti erőforrásaival való gazdálkodásra koncentrál.
Ugyanakkor a Fedezd fel a Hargitádat! elnevezésű program az első konkrét lépése annak a tervnek, amelyet a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal és társfinanszírozóként a Nagyküküllő Közbirtokossági Unió indított idén azzal a céllal, hogy vidékünkön is meghonosítsa, sőt rendszeressé tegye az anyaországban oly népszerű erdei iskola programot – tudtuk meg Kádár Tibor-Sándor erdőmérnöktől, a projekt munkatársától.

A tudatosabb ifjúságért
Talán a legfontosabb hosszú távú cél, amit a projekt kezdeményezői el kívánnak érni, az a természeti erőforrások fenntartható használata, amelyhez a jelenlegi és a következő generációk felelősségvállalására nagy szükség van. Éppen ezért főleg azokat a közösségeket próbálják tudatosságra ösztönözni és mozgósítani, amelyek a Madarasi-Hargita Natura2000-es természetmegőrzési terület körül élnek, valamint azokat, amelyek az említett területen természeti erőforrásokkal rendelkeznek (például erdő, havasi legelő, vadászterület stb.).
A program legfőbb célkitűzése a természetmegőrzési terület elveinek elfogadtatása a helyi közösségekkel, továbbá a fiatalok ökológiai nevelése. Így a gazdasági érdekek által mozgatott felnőttek gyerekei olyan tapasztalatokban részesülhetnek, amelyeket mindenképp megosztanak otthon is szüleikkel.
A kiindulópont az, hogy a természeti értékek és az ökológiai stabilitás a helyi közösségek jövőjének szükséges feltételei, így a fiatal nemzedéknek elengedhetetlen érdeke lesz ezek fenntartható használata.
A programban a Hargita lábánál található településekről összesen kilenc iskola vesz részt: Székelyudvarhelyről a Bethlen Gábor és a Tompa László Általános Iskola, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, a Tamási Áron Gimnázium és a Marin Preda Gimnázium, Szentegyházáról a Mártonffi János Általános Iskola, illetve a Gábor Áron Gimnázium, Kápolnásfaluból a Kriza János Általános Iskola, továbbá Zetelakáról a P. Boros Fortunát Gimnázium.

Plakátverseny a hónap végén
Kádár Tibor-Sándor elmondta, hogy a hónap elején színes, interaktív foglalkozásokat tartottak a természetvédelmi szakemberek a részt vevő iskolákban, ezeken összesen 482 gyerek és kísérőtanáraik vettek részt. Május 31-ig pedig a csapatok olyan plakátokon dolgoznak, amelyekkel benevezhetnek a vetélkedőre. A legsikeresebb munkákat iskolai szinten bemutatják, és kiválasztják a legjobbakat, majd végül minden iskolából egy-egy négyfős csapat részt vesz a Junior Ranger táborozáson, amelyet június második felében szerveznek meg a Madarasi-Hargitán. A táborban tapasztalt ökológusok és pedagógusok egyfajta, természetet tisztelő gondolatvilágot, szellemiséget, szemléletmódot képviselve olyan információkat adnak át, amelyek hiányoznak az iskolai oktatásból. A tevékenységek, terepbejárás során az erdei ökoszisztéma élőben való megtapasztalására nyílik lehetőségük a fiataloknak.
Közösségi oldala is lesz a Fedezd fel a Hargitádat! programnak, sőt egy hasonló nevű telefonos applikáció is készül, amely a „célterület” jobb megismerését és az interaktív tudásátadást szolgálja majd. Az applikáció segítségével az élőhelyek digitális térképein keresztül a védett fajokról kaphat információt az érdeklődő.
Kádár Tibor-Sándor egy közelgő eseményre is felhívta a figyelmünket: június 5-én a WWF Magyarország szakemberei Székelyudvarhelyre érkeznek, és előadást is tartanak majd a természetközeli erdőgazdálkodásról.
Az erdei iskola programot szeretnék minden nyáron megszervezni – tette hozzá az erdőmérnök. Ehhez további külső forrásokat, támogatókat keresnek.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek