Erdei iskola a Kászonokban: Az élmény a legjobb tanítómester

54

Nemrég bővült a Kalibáskő Erdei Iskola, a névadó Kalibáskő és Csíkpálfalva mellett egy új helyszínnel Kászonjakabfalván, ahol a falvak autentikus értékeivel ismerkedhetnek meg a gyerekek. Ferencz Levente, az erdei iskola alapítója meghívására a helyszínen néztük meg, hogyan. Már csak azért is kíváncsiak voltunk, mert az erdei iskolai tevékenységek iránt meglehetősen nagy az érdeklődés. Előfordul olykor, hogy egy-egy programra egy évvel korábban be kell jelentkeznie egy-egy iskolai csoportnak. Az élmény azonban mondhatni megfizethetetlen.

Amikor élmény a tanulás. Jó játék a szőlőt préselni                                                                   Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredából indultunk el a túrára, de még mielőtt a Kászonok felé fordultunk volna, előbb Csíkpálfalvára látogattunk. Itt egy takaros tangazdaságot találtunk. Pocok felügyelő várt bennünket, aki éppen nagy műgonddal mosakodott. Mondanunk sem kell, Pocok felügyelő egy macska, nemcsak azért tartják, mert dorombol, hanem mert távol tartja a pockokat a terméstől. Hatásos módja a rágcsálók elleni biovédekezésnek. Ferencz Levente gyorsan meg is osztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat, elmondta: 2005-ben kezdtek el építkezni.

Kezdeti nehézségek
Mint részletezte, ekkor az erdei iskola fogalma még nem létezett a hazai jogrendszerben. Az állam egyszerűen nem értette, mit szeretnének, képtelenség volt a hivatalnokok számára az elismert, hivatalos nyilvántartásban szereplő tevékenységi körök közé besorolni. Emiatt rendkívül nehéz volt az erdei iskolát engedélyeztetni, amelynek az a célja, hogy olyan tevékenységeken vegyenek rész a gyerekek, amelyekre egyszerűen nincs lehetőségük az iskolában. A gyakorlati tudást szeretnék mindenekelőtt átadni. A törvényi szabályozás hiányosságai miatt arra kényszerültek, hogy egy egyesületet és egy céget (korlátozott felelősségű társaságot, azaz kft.-t) hozzanak létre, ahhoz hogy 2011-ig valahogy el tudjanak lavírozni a bürokrácia útvesztőiben. Ekkor módosították a tevékenységek hivatalos listáját, a más oktatási formák kategóriájába már az erdei iskola is belefért. A gyors terepszemlét követően elköszöntünk Pocok felügyelőtől, és elindultunk végső úti célunk felé.

A tapasztalat ismeretszerző ereje
Kászonjakabfalván szép idő fogadott bennünket, a Mindennapi kenyerünk elnevezésű program egyik tevékenysége zajlott éppen. Egész pontosan a program utolsó része, amikor a lisztből és pityókából kenyér sül. Az erdei iskola új telephelye tehát egyáltalán nem volt elhagyatott. Harminckét harmadikos gyerek népesítette be. Hamar kiderítettük: valamennyien a sepsiszengyörgyi Székely Mikó Kollégiumból érkeztek. Váta Lívia, a tanítónőjük szerint a legtöbben tömbházakban élnek, de még a kertes házban lakó társaik „sem láttak még ilyent”. Elmondta: gyakorlati tapasztalatot szerezni érkeztek a gyerekekkel.
– Az iskolában vannak olvasmányaink, szépirodalmi és tudományos írások is, de a gyakorlatban nem tapasztalják meg az olvasottakat a gyerekek. A gyermekeknek márpedig az érzékszerveken keresztüli megtapasztalás a legfontosabb, mert így épül be a tudás a lényükbe. Sokkal jobban emlékeznek így a tanultakra. A gyerek örökké arra emlékszik, ami élmény, amit megtapasztal és nem arra, amit szárazon tankönyvből tanul meg – indokolta meg pedagógusszemmel nézve látogatásuk szakmai okát Váta Lívia.
Kérdésünkre elmondta: már korábban kapcsolatban voltak a kalibáskői erdei iskolával, történelmi témájú és természetjáró tevékenységeken vettek részt. Ezúttal a kenyérkészítésre és a szőlő feldolgozására voltak kíváncsiak a gyerekek, ugyanis ők választották éppen ezt a programot.

Bátor osztály
Gondoltuk, megkérdezzük a gyerekeket is, hogy tetszik nekik az erdei iskola. Arra kértük tehát a tanítónőt, hogy a bátrabb gyerekek közül javasoljon valakit, aki hajlandó velünk szóba állni. Az egyik kis srác szolgálatkészen nyilatkozott, de közben látszott a többi gyerek arcán, hogy többen közülük szívesen csatlakoznának. Az igazi meglepetés viszont akkor ért, amikor megkérdeztük, ki szeretne még nyilatkozni nekünk. Egyszerre lendült a magasba valamennyi gyerek keze. Szépen sorba álltak és egyenként elmondták, hogy mi tetszik nekik a napi programból. Sajtótörténeti pillanat volt: egyszerre nyilatkozott nekünk egy egész osztály. Soha ennyi bátor gyereket egy helyen még nem láttunk fotós kollégámmal. Az első srácnak nagyon tetszett a szőlőpréselés, mint mondta, annál jobban már csak focizni szeret. Az egyik kislány inkább a kenyérsütésre volt kíváncsi, volt, akinek a sok játék tetszett, és került, akinek mindhárom. Elmondták még, hogy sokat énekelnek, és bizony nem elhanyagolható szempont, hogy egymással játszhatnak, mert jó a társaság.

Rugalmas programkínálat
Ferencz Leventével ezt követően folytattuk a beszélgetést. Elmondta: az erdei iskola program kínálatában történelmi, mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, szépirodalmi, színházi, helyes nyelvhasználatra nevelő foglalkozások egyaránt megtalálhatók. Az elmúlt másfél évtizedben jelentősen átalakultak. Folyamatosan alkalmazkodnak az érdeklődők igényeihez. Éppen ezért rendszeresen elbeszélgetnek szülőkkel, pedagógusokkal, hogy mit, hogyan érdemes változtatniuk programkínálatukban. Az erdei iskola mindhárom helyszíne rendelkezik sajátosságosokkal, másak az adottságai, éppen ezért akadnak különbségek a programkínálatban is. Kalibáskő ideális helyszín az erdő megtapasztalására. Itt bonyolítják le az erdészeti programjaikat, értelemszerűen erdészeket, szakembereket is bevonnak a tevékenységekbe. Ha már a szakértőknél tartunk, a környezetvédelmi ügynökségtől is kapnak segítséget: azaz programvezetőket.
– A kászonjakabfalvi telephelynek azért örülünk, mert egy olyan faluközösség részei tudunk lenni, amelyik még őrzi hagyományait. Azokat a programokat tudjuk lebonyolítani Jakabfalván, amelyek a hagyományos falurenddel szoros kapcsolatban vannak vagy arról tanítanak – ecsetelte Ferencz Levente.
Hozzáfűzte: Csíkpálfalva – mármint az ottani tangazdaságuk – a mezőgazdaságról, az önfenntartásról, a termőföldhöz fűződő kapcsolatunkról szól. A három helyszínen természetesen azonos programokat is tudnak működtetni, de mindhárom külön-külön, a saját értéke okán hasznos.

Közösen a Csibész Alapítvánnyal
Mint mondta, a kászon­jakab­falvi erdei iskolát a Csibész Alapítványnak köszönhetik, mert az idei év elején ők kínálták fel az erdei iskola számára a lehetőséget, hogy az alapítvány telephelyét működtessék. Ami a fejlesztést illeti, nekik és a Csibész Alapítványnak is terveik vannak. Az alapítvány elsősorban abban érdekelt, hogy olyan telephelyet hozzanak létre, ahol a gyerekek, vendégek elszállásolása és étkeztetése egyaránt megoldható. Az erdei iskola feladata pedig, hogy ehhez megszervezze és működtesse a megfelelő programokat. Azért is fontos, hogy új helyszínnel bővültek, mert olyan célcsoportokat is meg tudnak Kászonjakabfalván szólítani, akiket Kalibáskőn vagy Csíkpálfalván nem tudtak volna. Például a háromszéki iskolákat. A sepsiszentgyörgyi vagy brassói iskolák számára Jakabfalva sokkal megfelelőbb helyszín a távolság szempontjából. A gyerekek utaztatása negyede annyi pénzből megoldható, mintha Kalibáskőn szerveznék meg az erdei iskolai tevékenységeket.
Kérdésünkre elmondta: az erdei iskolai tevékenységek iránt akkora az érdeklődés, hogy messze meghaladja a lehetőségeiket. Az érdeklődőknek csupán töredékét tudják fogadni. Pedig valamennyi iskolának szüksége lenne arra, hogy a gyerekeik élhessenek a hasonló lehetőségekkel, ahol tapasztalati ismereteket szerezhetnek. Nem beszélve arról, hogy megtapasztalhatják az alkotás örömét, hogy milyen az, amikor a saját elképzeléseiket követve a saját kezükkel készítenek el valamit.

Évente nyolcezer gyereket fogadnak
Kérdésünkre Ferencz Levente azt is közölte, hogy évente nyolcezer diák fordult meg eddig Kalibáskőn és Csíkpálfalván. A bővítéssel egyébként nem is az a céljuk, hogy a látogatók számát növeljék, hanem sokkal inkább az, hogy a jól kiszolgált, megelégedett gyermekek száma növekedjen. A szolgálat alatt nem elkényeztetést kell érteni, hanem olyan értékek, ismeretek átadását, amelyeket a későbbiekben hasznosítani tudnak, a cselekvőképességüket növeli. Ha bárkinek kedve támad az erdei iskola programjain részt venni, nem árt, ha időben bejelentkezik legalább fél évre előre, de akadnak olyan tevékenységek is, amelyekre már egy évvel korábban jelezni kell a részvételi szándékot. Hogy ne a gyerekek szüleinek vagy az iskoláknak kelljen a teljes költséget állniuk, az erdei iskola pályázati úton igyekszik támogatást elnyerni, a Bethlen Gábor Alapnál három pályázatuk nyert. Így jut pénz szállásra és élelemre is. Ugyanakkor a csíkpálfalvi gyakorlókertet is fejlesztették a BGA támogatásaiból. Fürdő, ebédlő, gyakorlókonyha és tanterem is épült. Legutóbb gyerekbarát pályázatuk nyert, hatvan kisdiákot tudtak eljuttatni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek