Erasmus+ program a jövőbeli vállalkozókért

36

A gyergyószentmiklósi Sfân­tu Nicolae Gimnázium 6 diákja és 2 tanára március 17. és 22. között az In­cu­bator for Future European Entre­preneurs (Inkubátor a jövőbeli európai vállalkozók számára) című Erasmus+ program második találkozóján vett részt.
A program kezdeményezője és koordonátora a gyergyó­szent­miklósi Sfântu Nicolae Gimnázium, célja a vállalkozói ismeretek és készségek fejlesztése, a fiatalok jövőképének alakítása. A célok megvalósításában 5 ország 5 iskolája/középiskolája fejti ki tevékenységét: a Romániát képviselő gyergyószentmiklósi Sfântu Nicolae Gimnázium partnereként a lengyelországi, portugáliai, litvániai és görögországi iskolák tevékenysége is jelentős.
A program 2018 decemberében Gyergyószentmiklóson indult, december 3–8. között a koordináló házigazda Sfântu Nicolae Gimnázium szervezésében. Az első találkozó alkalmával az interaktív tevékenységek a vállalkozók és vállalkozások legfontosabb jellemzőire, valamint a vállalkozás tervezésének legfontosabb kiindulási pontjaira világítottak rá.

A második találkozót 2019. március 17–22. között tartották Lengyelországban, házigazdája Tychy város I Liceum Ogólnokształcące im. Leona Kruczkowskiego gimnáziuma volt. A második találkozó tematikája az önkéntesség, de megismerkedhettek a résztvevők a házigazda ország vállalkozásainak jellegzetességeivel is.
A részt vevő diákok értékelésében is nagyon hasznosnak bizonyultak a sikeres vállalkozó és vállalkozás témáját feldolgozó workshopok, a különböző feladathelyzetek, amelyekben a különböző országok diákjai egymással együttműködve vettek részt. Lelkesedés és érdeklődés jellemezte azokat a munkacsoportokat is, amelyek az önkéntesség témáját, az emberi élet önzetlen segítségnyújtás által való megszépítését, a társadalmi szerepvállalás személyes fejlődésre gyakorolt hatását dolgozták fel.
A program további találkozókkal folytatódik, ezeknek a portugáliai, litvániai és görögországi partneriskolák adnak majd otthont.
Az Erasmus+ program nagy népszerűségnek örvend a diákok és a tanárok körében egyaránt, mert olyan fontos témákat dolgoz fel, amelyek a diákok jövőképét, pályaválasztási döntéseit nagymértékben segítik. A program másik nagy előnye a tapasztalatszerzés, az angol nyelvi ismeretek gyakorlati alkalmazása, barátságok születése, idegen országok meglátogatása, tapasztalatszerzés más kultúrák, iskolarendszerek és gazdasági élet működésmódjairól.

Gáll Katalin, Gyergyószentmiklós

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek