Épülhet a megyei kórház műtőblokkja

Elhárultak a bürokratikus akadályok

147

Kiírja a közbeszerzési eljárást a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az intézmény műtőblokkjának, illetve a teljes épületszárnyának befejezésére a Hargita megyei önkormányzat. A megyét vezető testület tegnapi rendkívüli tanácsülésén fogadta el az ehhez szükséges műszaki tervet.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tanácsülés végén elmondta: már ma meghirdetik a közbeszerzési eljárást.
– Másfél éves próbálkozásnak értünk a végére. Akkor még úgy gondoltuk, hogy egy 85 százalékban elkészült épület befejezéséhez – az időközben megváltozott tűzvédelmi és egyéb szabályok miatt szükséges – újratervezést egy-két hónap alatt elkészítjük, ehhez képest csak harmadik nekifutásra találtunk egy bukaresti tervező céget – idézte fel a leküzdött akadályokat az elöljáró.
Hozzáfűzte: a kórház fejlesztése azért is fontos, hogy az intézmény megkapja a kettes besorolást. A felminősítés gyakorlati hozadéka, hogy javul az egészségügyi szolgáltatások minősége, és a betegek majd nem kényszerülnek az orvosi egyetemmel rendelkező városokba utazni.
Péli Levente, a megyei tanács műszaki vezérigazgatóságának vezérigazgató-helyettese ugyanakkor elmondta: a különböző szakhatóságok jóváhagyásával olyan háromszintes, betonelemekből épült külső lépcsőházzal kell bővítsék az épületet, amelyben ha tűz üt ki vagy más sürgősségi helyzet áll elő, hordágyakkal is könnyedén lehet közlekedni. A hátramaradt munkálatok áfa nélküli értéke 11,1 millió lej.
A tanácsülésen ugyanakkor a megye költségvetését is módosította az önkormányzat: 60 ezer lejt csoportosítanak át földcsuszamlások által tönkretett megyei útszakaszok helyreállítására. Borboly Csaba elmondta: erre az intézkedésre azért van most szükség, hogy a keletkezett károkat enyhítsék, illetve elejét vegyék annak, hogy tovább romoljon az utak állapota. A megoldás ideiglenes, ugyanis a kormány megígérte, hogy az év második felében támogatja az érintett útszakaszok teljes felújítását. Mint részletezte: az idei tavaszi időjárás meglehetősen szeszélyes volt, az agyagos földrétegbe került víz folyamatos fagyása és olvadása földcsuszamlásokhoz vezetett, a csúszó domboldallal pedig az utak is megcsúsztak. Hozzáfűzte: a Székelykeresztúr térségben keletkezett károknál igyekeznek mielőbb közbelépni, hogy a közlekedés zavartalan legyen.
A megyei önkormányzat ugyanakkor sikeres pályázatnak köszönhetően részt vesz az E-COOL elnevezésű uniós projektben, amely a fiatalokat és a fiatal vállalkozókat támogatja.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.