Épül az út a Leányerdőn

Jövőre biztosan befejezik az aszfaltozást

96

Még nem tudják, idén sor kerül-e az aszfaltozásra, de jól haladnak a Homoródszentmárton–Ho­mo­ród­almás közötti hat kilométeres útszakasz megépítésével. Az út már most járható.

Sima út vezet Szentmártonból Almásra Fotó: Tikosi László

Több mint 6 millió lejes állami támogatásból építik meg a Leányerdőn át vezető hat kilométeres utat, amely összeköti Homoródszentmártont Homoródalmással. Nem csupán javítják, hanem kiszélesítve újjáépítik az utat, hogy a megyei út szabványainak megfeleljen.
– Kialakították a sáncokat, hét átereszből már hármat beépítettek, a hídfőket megöntötték, a ballaszt- és kavicsréteg is a helyére került, 2,4 kilométeren az alapozás is megtörtént, és akár az aszfaltréteget is lehetne önteni. Még nem tudjuk pontosan, hogy idén elkezdődik-e az aszfaltozás, ez a szakemberek véleményétől és az időjárási viszonyoktól függ. Mindenesetre legkésőbb jövőben teljesen elkészül az út – mondta Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke. A megyei önkormányzat alelnöke arról is beszámolt, hogy folyamatban van és még ebben az évben elkészül a Homoródszentmárton határában lévő híd újjáépítése is. A szintén kormánypénzből épülő homoródkeményfalvi út felújítására is fókuszálnak, jövő hét folyamán készítik el újra a terveket. – Már egyszer kiírtuk a közbeszerzést, de kiderült, hogy a műszaki tervek rosszak voltak. Találtunk egy másik tervezőt, és ismét kiírjuk a közbeszerzést, mert jövőre ezeket a munkálatokat is szeretnénk elindítani.
Udvarhelyszéken több út vár régóta aszfaltozásra, ezek egyike a Kányád–Városfalva közötti hat kilométeres útszakasz. Bíró Barna Botond biztosított arról: mivel már megnyertek egy európai uniós 26 millió euró értékű pályázatot, jövőre itt is elkezdődhetnek a munkálatok. – Az ócfalvi eltérőtől kezdődően, Miklósfalva, Kányád, Jásfalva, Ége és Székelydálya érintésével, majd Városfalvától Szentpálon át Kovászna megye határáig aszfaltréteg kerül az útra. Emellett a petki utat is belevettük a pályázatba. A költségvetés-kiegészítés után sikerült elvégezni Kányád és Városfalva között is a nyári karbantartási munkálatokat, törtkővel szórták meg az utat – mondta a megyei alelnök.
Helyi önkormányzatok is építenek utakat állami támogatásból, ilyen a siménfalvi önkormányzat által kivitelezett kedei út is, ahol jól haladnak a munkálatokkal.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek