2020, december 3, csütörtök.
custom_html_banner1

Hirdetés

Épül az ivóvízhálózat és aszfaltoznak

Javában zajlik az ivóvízháló­zat építése Kányádban és Miklós­falván, a községben elmaradt vízhálózat befejezésén dolgoznak. A Helyi Fejlesztések Országos Programjánál (PNDL) megpályázott pénz összege 2,74 millió lej.

Kányádban és Miklósfalván hamarosan csatlakozhatnak a vízhálózatra. Ábránfalván és Szentlászlón utat korszerűsítenek Fotó: Venczel Katalin

Jó ütemben halad a kányádi és miklósfalvi vízhálózat modernizálása, illetve építése. Az elmúlt időszakban mindkét településen lefektették a gerincvezetékeket, Miklósfalván már a házakhoz való bekötéseket végzik, majd a lakók saját igénye szerint vezetik be az épületeikbe – tudtuk meg György Sándor kányádi polgármestertől.

Sok még a kérdés
Miklósfalvára az „úgynevezett városi vizet” hozták fel Ócfalváról, Kányádban a Hidegség forrása látja el a település lakóit. Noha Kányád is kérte a felvételét a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társulásba, nem került be, mivel nem jövedelmező a vízhálózat.
– A Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) szabályozza a költségeket. Hálózatonként szerződést kell kötnie minden önkormányzatnak a közegészségüggyel, ők vizsgálják a víz minőségét. Ez mind pénzbe kerül, akárcsak a szolgáltatási díj, hiszen hiába jön szabadeséssel a falvak bizonyos pontjára a víz, több helyre nyomásfokozót kellett szerelni, ugyanakkor a klórozó rendszereket is működtetni kell, és meghibásodások is adódhatnak. Egyelőre nem lehet tudni pontosan, hogy mennyibe fog kerülni egy köbméter víz. A polgármesteri hivatal feladata az is, hogy szolgáltatót találjon – mondta az elöljáró.
A munkálatok befejezésének határideje 2020 szeptemberében jár le, az építkezési engedélyek kibocsátásától számítva 36 hónap a kivitelezés. György Sándor abban bízik, hogy még a fagyok beállta előtt megépítik a víztartályokat.

Idén sem lesz aszfalt a petki és dályai utakon
Tavasszal ugyan még arról írtunk, hogy idén ősszel elkezdhetik a Kányád és Székelydálya közti 6 kilométer, illetve a petki út aszfaltozását, most mégis úgy tűnik, hogy kevés esély maradt arra, hogy még ebben az évben nekifogjanak a munkálatoknak. Ugyan a technikai dokumentáció azóta elkészült, de még csak most írták ki a közbeszerzést.
– Múlt héten végeztünk még egy utolsó pontosítást, végigjártuk a szakaszokat, kijelöltük a buszmegállókat, felmértük, hogy hol szükséges szalagkorlát, hol kell átereszeket cserélni. A román közbeszerzési rendszer ismeretének tükrében csoda lenne, ha idén megkötnénk a szerződést a kivitelező céggel. Mivel nagy összegről, 26 millió euróról van szó, ezért valószínűleg sok nagy cég száll versenybe, ezért elhúzódik a szerződéskötés – véli György Sándor polgármester.
Jó hír viszont, hogy rákerült Ábránfalva és Homoródszentlászló útjaira az első réteg aszfalt. A munkálatok befejezésének határideje szeptember 27. Az útfelújítás 4,2 millió lejbe került.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb