2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Épül a Székelyföldi  Magyar Sajtóház

Készül, és már tető alatt, pirosban áll a Székelyföldi Magyar Sajtóház, amelyet a sepsiszentgyörgyi székhelyű Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) épít a magyar kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.


A 2018-ban bejegyzett Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete alig háromesztendős múltja ellenére gazdag tevékenységet tudhat maga mögött. Azonkívül, hogy havonta szakmai klubtalálkozót hirdet, 2018 októberében Sepsiszentgyörgyön a polgármesteri hivatal támogatásával házigazdaként fogadta a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójába tömörült Kárpát-medencei tagszervezeteknek ausztráliai magyar újságírókkal kiegészült soros tanácskozását. 2019 júniusában magyarországi és kárpátaljai újságírók részvételével a háromszéki sajtó kezdeteiről szervezett értekezletet Kézdivásárhelyen. 2019. augusztus végén riporttábort nyitott Erdővidéken, és decemberben Árkosra tanácskozásra hívott külhoni kollégákat. Mindhárom esemény Kovászna Megye Tanácsának hozzájárulásával valósult meg. Idén októberben, a járvány okozta kényszerhelyzet miatt, csupán a hazai magyar sajtó képviselőinek részvételével sikerült szakmai konferenciát tartani, ezúttal Sepsiszentgyörgy önkormányzata segítségével. A szervezet a Kárpát-medence magyar újságírói számára 2018-ban riport-, 2019-ben dokumentumfilm-, 2020-ban nemzetpolitikai publicisztikapályázatot hirdetett. Tavaly együttműködési megállapodást kötött a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével, valamint a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületével.

Az Egyesület már megalakulása pillanatától székház építését tervezte. Olyan székházét, ahol a Kárpát-medence, mi több, a földkerekség minden magyar újságírója szellemi otthonra lel. Elképzelése megvalósításához adományként az Olt völgyére néző közművesített telket kapott a megyeszékhely határában. A sepsiszentgyörgyi Cicproiect Kft. szintén adományként építési tervet készített számára. Magyarországon kedvezően bírálták el a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázatát, és az Egyesület tizenötmillió forint támogatásban részesült az idén. Így Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából a Bil&BGM Construct Kft. elkezdhette a Székelyföldi Magyar Sajtóház építését – tájékoztat közleményében a szakmai szervezet.

„Miért történik mindez? Mély meggyőződésünk, napjaink megbolydult, értékromboló világában nem mindegy, hogy a közvélemény alakításában meghatározó szerepet játszó írott és elektronikus sajtó milyen szellemi és erkölcsi értékrendet képvisel és közvetít. Szétszaggatottságunk miatt a magyar nyelvterületen ez hatványozottan igaz, különösen a számbeli kisebbségbe szorított nemzetrészek esetében. Földrajzi elhelyezkedése, környezete, múltja, gondolkodásmódja, életvitele, hagyományai, szokásai, gondjai következtében a székely-magyarság ezen belül is sajátos közösséget alkot” – szögezi le az SZMÚE közleménye. Aláírói szerint „Mindezek tudatában alapítottuk meg a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületét, amelynek céljai között szerepel a szakmai kapcsolatok erősítése, újságírói találkozók, táborok, értekezletek szervezése, hazai és nemzetközi tapasztalatcsere, továbbképzés, a sajtóban dolgozók jogainak, alkotói szabadságának és méltóságának védelme, az olvasók, hallgatók, nézők önazonosságtudatának erősítése. Ehhez szükségesnek láttuk egy olyan »ház« felépítését, ahol rendszeresen összegyűlhetünk, az értékrendünket tiszteletben tartó, neves személyiségek, írók, művészek, tudományos kutatók, politológusok előadásait hallgathatjuk, az elhangzottakat megvitathatjuk, tárlatokat szervezhetünk, fogadhatjuk a magyar nyelvterületről érkező kollégákat.” 

Végezetül a dokumentum leszögezi: „Sajtóházunk kulturális rendezvényeire minden érdeklődőt szívesen látunk majd. Hitünk és tudásunk mondatja velünk, hogy a Kárpát-medencében közérdek jól tájékozott, becsületes magyarnak lenni.”

 

December 22-ig még lehet pályázni

A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) a 2018-ban kiírt Magyarok a román nemzetállamban című sikeres riportpályázata és a 2019-ben meghirdetett Voltunk, vagyunk, leszünk című filmpályázata után, idén ismét pályázatot hirdet. A témakör ugyanaz, és amint a pályázat címe – Nyakig a Demboviccben is jelzi, ironikusan összegző véleménycikkeket várnak. Bárki pályázhat életkortól, lakhelytől és állampolgárságtól függetlenül. A beküldött munkák terjedelme nem haladhatja meg a 6000 leütést (szóközökkel együtt). Pályázni kizárólag magyar nyelvű, a benevezésig közzé nem tett írással lehet. A nevezés ingyenes, az űrlap kitöltése, csatolása kötelező (elérhető a szervezet honlapján: www.szekelyfoldiujsagirok.org). A pályázati anyag benyújtója a díjátadásig lemond a közlés jogáról, és hozzájárul, hogy azt a kiíró nyilvánosan felhasználja.

A pályaműveket 2020. december 22-én 24 óráig fogadják el PDF formátumban, egy szintén PDF formátumban csatolt levél kíséretében, a lebonyolításért felelős Bedő Zoltán SZMÚE-elnök címére: bedozoltan59@gmail.com. A levélnek a következő adatokat kell tartalmaznia: család- és keresztnév, születési év, lakhely, e-mail-cím, telefonszám, dátum, aláírás. Az adatokat a kiíró bizalmasan kezeli, harmadik félnek nem adja át. Az aláíratlan pályamunka, illetve a levél, kért adatok hiánya, beküldési határidő és terjedelem túllépése, valamint a megadottól eltérő téma esetén a nevezést nem veszik figyelembe. A pályázat eredményét a magyar kultúra napján, 2021. január 22-én teszik közzé. Az első díj 500 (ötszáz), a második díj 300 (háromszáz), a harmadik díj 200 (kétszáz) euró.

Kapcsolódó cikkek:

14,341RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb