Épül a napközi is

Ingyen telek fiataloknak Zetelakán

68

Fiatalokat támogató, családbarát intézkedések sorozata köthető a zetelaki önkormányzat tevékenységéhez. A javuló infrastruktúra mellett nagyon népszerű a faluban a múlt hónapban átadott modern játszótér, jövőre várhatóan megnyílik a vadonatúj napközi, a napokban pedig fiataloknak szánt lakásépítési programot hirdettek meg.

Napközi épül, lakásépítési program indul Zetelakán. Tesznek az itthon boldogulásért Fotó: Asztalos Ágnes

Lakásépítési programot indítanának Zetelakán. Területet vásárolt az önkormányzat, és a 2003/15-ös törvény értelmében ingyenesen telket bocsát azoknak a fiataloknak a rendelkezésére, akik zetelaki lakosok, 18 és 35 év közöttiek a kérés leadásának időpontjában, és nincs a tulajdonukban lakásépítésre alkalmas terület sem Zetelaka község, sem más közigazgatási területen, akiknek szülei sem rendelkeztek az utóbbi 10 évben városi közigazgatási területen 500 négyzetméternél, vidéki környezetben 5000 négyzetméternél nagyobb területtel. Az érdeklődők a zetelaki polgármesteri hivatal titkárságán jelezhetik igényüket december 15-ig, ahol egy kérdőívet kell majd az előzetes felmérés időszakában kitölteniük.

Területet vásárolt az önkormányzat
A múlt hét végéig már öten jelezték, hogy érdekli őket a lakásépítési program.
– Azért kezdtünk ilyesmin gondolkodni, mert még mindig tisztázatlanok a tulajdonviszo­nyok a községben, emiatt sok fiatal nem tud építkezni. Valójában lenne földje, csak nem tudja azt telekkönyveztetni. Dolgozunk ezen, és remélem, egy éven belül arról számolhatok be, hogy sikerült ezt a problémát megoldani Zetelakán – vázolta az intézkedés hátterét Nagy Attila polgármester.
Egy, a megyei tanács által szervezett tanácskozáson szereztek tudomást a lehetőségről és arról, hogy Borszéken már el is kezdték az építkezni akaró fiataloknak telekkel való támogatását. Idén tavasszal megszavazták a zetelaki tanácsosok a területvásárlást, és Zeteváralján meg is vettek egy 1 hektár 22 áras telket – tudtuk meg a polgármestertől.

Ennyi jelentkezővel is indulhat a program
A törvény előírásai szerint vidéki környezetben 2,5 fél ártól 10 árig terjedő területet lehet lakásépítés céljából ingyen adományozni, viszont a helyi területrendezési terv 4 árat ír elő. Ez utóbbi a polgármester véleménye szerint elégséges is lenne, viszont ha kevesebben igénylik a lehetőséget, akkor nagyobb, 5-6 áras terület odaadása is elképzelhető. Ugyanakkor – ha a törvényes feltételnek megfelelnek – az eddigi 5 igénylő is elegendő ahhoz, hogy beindítsák a programot. A törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy az adott önkormányzat pluszfeltételeket nevezzen meg, abban az esetben, ha a feltételekhez képest magas a jelentkezők száma. De ez még a jövő zenéje, ha ilyen eset alakul ki, bizottságot neveznek ki Zetelakán, amely meghatározza az elbírálási feltételeket – mondta Nagy Attila.
A községvezető még hozzátette, ha beindul a program, új zonális rendezési tervet (PUZ) kell készíteniük az adott területre, és mindenképpen szeretné, ha közösségi tér, játszótér is helyet kapna ebben.

Játszótér és napközi
Az utóbbi időszakban több családbarát kezdeményezés is elindult a községben. A múlt hónapban adták át a környék legmodernebb játszóterét, amely egy helyi vállalkozás és a polgármesteri hivatal összefogásából jött létre a polgárőrség székházának udvarán. A biztonságos játékelemekkel felszerelt létesítmény töretlen népszerűségnek örvend a zetelaki gyermekek körében. Éppen mögötte épül a község modern napközi otthona, a munkát a tavasszal kezdték el, jövő őszire be is kell fejezni. Az Országos Vidékfejlesztési Programban elnyert pénzből korszerű, 3 csoportot befogadó intézmény épül, a kivitelező pedig azt szeretné, ha még a hideg időjárás beállta előtt be is tudnák fedni az épületet, hogy télen a belső munkálatokkal haladhassanak.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek