Építik a testvérmegyei kapcsolatokat

Online találkozó az örményországi Lorj régió képviselőivel

54

Hargita Megye Tanácsa online találkozót tartott június 19-én, pénteken Hargita megye örményországi testvérmegyéje, Lorj régió képviselőivel. A találkozó a testvérmegyei együttműködés konkrét lépéseiről és az együttműködés fő témaköreiről szólt. Az együttműködés mindkét fél részéről pozitívumot, segítséget, új lehetőségeket jelent – értékelte közleményében a megyei tanács.

Európai szinten is erősítenék a regionális együttműködést.                                       Fotó: László F. Csaba

Az örmény régióval való kapcsolat kezdete 2017. szeptember 10-re tehető, ekkor írták alá Hargita Megye Tanácsa és Lorj régió képviselői az együttműködési szándéknyilatkozatot Gyergyószentmiklóson, ezt követően 2019. szeptember 27-én Vanadzorban megszületett a testvérmegyei szerződés is. A legutóbbi, 2019. szeptemberi kiutazáskor a következők kapcsán vetődött fel az együttműködés lehetősége: oktatási intézmények közötti együttműködés, táborok szervezése gyerekeknek és fiataloknak, gasztronómia, vállalkozói tanácsadás, gazdasági, kereskedelmi együttműködés, és nem utolsósorban a kulturális együttműködés.
A mostani online találkozón az örmény testvérmegye részéről részt vett Andrey Ghukasyan kormányzó, Gayane Markosyan kormányzó-
helyettes, Hermine Gasparyan turizmusért felelős szakember, Henri Matinyan, a kormányzóhelyettes tanácsadója. Hargita Megye Tanácsát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke képviselte a megbeszélésen.
A találkozón megfogalmazódott a kölcsönös nyelvtanulás lehetősége: az örmény nyelv oktatásának megszervezése Hargita megyében, valamint a magyar nyelv oktatása Örményországban. Ezeknek a tevékenységeknek a megszervezése a koronavírus miatt a közeljövőben online kezdődhet el, majd a későbbiekben lehetne a tanítást nyelvtanárok utaztatásával is kiegészíteni.
A kultúra terén javaslat hangzott el együttműködésre a szellemi kulturális örökség mentén, a szakértők közötti tapasztalatcsere révén. Ugyanakkor tervezik örmény kulturális események szervezését Hargita megyében, magyar kulturális események szervezését Örményországban.
A turizmusra is jó hatással lehet az együttműködés, ennek érdekében a Hargita megyét népszerűsítő kisfilmet lefordítják örmény nyelve, hogy ott népszerűsítsék a térséget. A gazdaság fellendítése érdekében online gazdasági konferenciát terveznek a jövőben, vállalkozói fórumokat és expókat, valamint keresik a cserekereskedelem lehetőségét is – foglalta össze Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a találkozó legfontosabb eredményeit.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.