Építészeti biennálé

Tervek vándorkiállítása Csíkszeredában

154

Izgalmas szabadtéri vándorkiállítás készteti megállásra és nézelődésre a járókelőket Csík­szeredában: múlt pénteken megnyitották az [arhitectura.6] elnevezésű, kétévente megszervezett építészeti szemlét a Csíki Játék­szín előtti téren. Fából és textilből tervezett táskától fa­kilincsen át Csíkszereda majdani élelmiszerpiacának terveit is kiállították. Pénteken Székelyudvarhelyre viszik a biennálé anyagát, december első hetében pedig Gyer­gyószentmiklóson állítják ki.

Kortárs alkotások. Nem lehet elmenni mellettük

A biennálét hat megye – Har­gita, Kovászna, Ma­ros, Brassó, Szeben és Vâlcea – építészeti kamarája szervezi, ezúttal már a negyedik alkalommal versenyeztetik meg a tervezőket, tervezőirodákat. Hét kategóriában hirdettek versenyt: lakóépületek, közösségi és termelői épületek, köztéri elemek, épületfelújítások, belsőépítészet, tárgydizájn és piaci tervek. Hargita megyéből is több tervezőiroda benevezett a kategóriánkénti kiírásokba.
A kiállítás az előválogatás után versenyben maradt 50 tervet mutatja be – és ismerteti a díjazottak névsorát is –, köztük csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyergyó­szentmiklósi, tusnádfürdői, lö­vétei, gyergyóremetei, gyergyó­csoma­fal­vi, csíkszentmártoni ter­veket is láthatunk. Megtekinthetünk terveket bútorokról, haranglábról, műemlék-felújításról, családi házakról, középületekről, sőt meg nem valósult terveket is kiállítottak.
A kiállítás másnapján építészeti fotóműhelyt tartottak a Csíki Székely Múzeumban, tegnap pedig műhelyfoglalkozást a Nagy István Művészeti Középiskolában.


Csíkszeredában október 4-ig látogatható a színház előtti szabadtéri kiállítás, másnap Székely­udvarhelyre költözik a tárlat: a Patkóban pénteken 18 órakor nyitják meg a vándorkiállítást, egy órával később „közönségtalálkozó” lesz egyes kiállított munkák tervezőivel. Udvarhelyen október 11-ig látogatható a tárlat. Hargita megyében zárul a turné: Gyergyószentmiklóson november 30.–december 7. között tekinthető meg a biennálé anyaga. A pontos helyszín a kezdeményezés honlapján (www.arhitectura6.ro) még nincs megjelölve.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek